Maarten's Kreidler Club!
MAARTEN'S KREIDLER CLUB!
Home
Home
Forum
Forum
Sitemap - Hoofdmenu
Sitemap
Help
Help
Inloggen
Log in
Contact
Contact

Aangepast zoeken
Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 39 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Formule Kreidler (1977)
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 7:07 am 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 30, 2003 4:32 pm
Berichten: 5417
Woonplaats: Gelderland
Formule Kreidler

''dat rijdt een stuk beter dan het er uit ziet''

Het initiatief van Van Veen om een Formule Kreidler op poten te zetten, heeft in eerste instantie nogal wat voeten in de aarde gehad. Nu we ruim een jaar verder zijn blijkt de Formule aan te slaan. Met een eigen kampioen op de KNMV kampioenshuldiging en een indrukwekkend programma in 1978. 18 wedstrijden staan er voor het komende seizoen op de kalender, zes grasbaan en twaalf crosswedstrijden, waarbij onder andere een optreden tijdens de internationale wedstrijd in Markelo op het programma staat! Waarin steekt de bekoring van de Formule Kreidler? Hoewel Gerard Rond nu niet direct het postuur heeft voor een Kreidler, is hij als het ware met 50 cc’tjes groot geworden en zijn mening over de Kreidler was verassend positief: ‘’niet te geloven, wat een geinige fietsjes, dat rijd wel een stuk beter dan het eruit ziet!’’

Herkenbaar
Dat is overigens een begrijpelijke uitspraak, want zo’n Formule Kreidler ziet er nou niet direct erg sportief uit. Bewust heeft Van Veen de grote bromfietstank aangehouden. Het is uiteraard de bedoeling dat de Kreidler meer bekendheid krijgt en met een echt klein crosstankje is de machine moeilijker van een willekeurige vijftiger te onderscheiden.
Met de dikke tank is nog duidelijk te zien dat de Formule Kreidler een regelrechte afstammeling is van een gewone straatfiets is. Nu maakt het inderdaad ook weinig verschil. Het motorblok komt regelrecht uit de Kreidler RS motorfiets en is dus goed voor 7,25 DIN pk opgegeven vermogen. In tegenstelling tot de machines waarmee in het afgelopen seizoen werd gereden is de nieuwe Formule machine tamelijk ingrijpend veranderd. De originele achterschokdempers van Koni bleken niet mee te kunnen komen met het onverwachte geweld dat op de Kreidlertjes werd losgelaten. De jeugdige coureurs bleken wel degelijk behoefte te hebben aan een meer aangepaste vering, waarvoor de hulp van ‘’White Power’’ Henk Thuis werd ingeroepen. Speciaal voor de vijftig cc crossers werden gasdempers met veren ontwikked (ook los voor f 325,- te koop) die nu standaard op de Formule Kreidler gemonteerd worden. Ook de standaard voorvork kreeg een iets langere sla, omdat eerst echt te weinig veerweg beschikbaar was om echte crosscircuits rond te komen, hard rond te komen dan. Een extra rolletje moet de ketting in bedwang houden terwijl Jos Schurgers nog een ander achterspatbord voor de machine ontwierp. De modificaties gingen wel met een prijsverhoging gepaard. Een kant en klare Forumule Kreidler machine moet nu f 2275,- opbrengen tegen f 1977,- in het afgelopen jaar. Een gunstige prijs voor wat een verassende machine bleek te zijn.


''Hee, daar kun je écht mee crossen!''
Ondanks zijn aanvankelijke sceptische houding kon Gerard Rond enthousiast worden voor de Kreidler: ‘’ Ik zag het eerst helemaal niet zitten met dat rare ding. Ik weet echt wel wat een goed klaargemaakte vijftiger kan doen, maar met een vermogen van een goede zeven pk zag ik weinig heil in de kreidler. Je moet echt eerst met de Kreidler rijden. Ik was eigenlijk stomverbaasd hoe giftig die brommer nog wel was. Je moet voor deze machine wel een beetje aan de lengte zijn, want een uitgesproken kleine fiets is de Kreidler niet. Bovendien is het ook geen bijzonder lichte machine wanneer je gaat vergelijken met een wedstrijdcrosser. Maar het gekke is dat je ondanks het gewicht en het bescheiden vermogen echt met de Kreidler kan gaan crossen. Het is heus niet rondhobbelen wat je aan het doen bent, Ik heb bewust op de knippen gereden en de vering kon voor en echter de bulten goed wegslikken. Het klinkt misschien ook wat ongeloofwaardig, maar zo’n Formule fietsje stuurt nog eens goed ook!
Het vermogen hoeft niet bepalend te zijn, overigens kon ik de machine van de tweede tot de vijfde versnelling op het achterwiel rijden, dus zo weinig zit er nu ook weer niet in, voor een prettig stuurkarakter. Het is natuurlijk wel een heel ander ding dat een gewone straatbrommer die het veld in stuurt. Zelfs met mijn 85 kilo trok de Kreidler makkelijk uit het zand weg.
Een vijftiger is altijd veel moeilijker rijden dan de meeste mensen denken. Je moet schakelen met zon ding en bij de kreidler moet je vrij lang wennen voordat je dat goed onder de knie hebt. Ik heb echt met heel veel plezier op de Formule Kreidler rondgereden. In mijn ogen is het een volwaardige jeugd crosser, ideaal om de overstap tussen minibike en wedstrijd vijftiger (goedkoop) te overbruggen). Aan een echte 50cc crosser kun je je wel verslikken, terwijl het bepaald niet de goedkoopste klasse is om in te rijden.
Afgezien daarvan is het feit dat je talent bepalend is en niet de machine voor succes, voor mij een groot pluspunt. Het is toch hartstikke leuk om te proberen de snelle jongen eruit te rijden voor weinig geld?
Voor de jongsten onder de rijders zie ik alleen als probleem dat de machine toch wel fors van afmetingen is en daarbij niet zo licht. Maar wanneer je er weer vanuit gaat dat ze nog veel moeten leren (hoewel ze al behoorlijk spectaculair rondgaan) is dat misschien ook wel als voordeel te noemen’’.


Goedkoop
Voor een prijs van f 2275,- levert Van Veen de Formule Kreidler. Een zonder meer aantrekkelijke prijs, ook al omdat de laag belaste machine weinig problemen zal gaan geven, maar meer misschien nog door het feit dat er als het ware een kant-en-klaar (KNMV goedgekeurd) wedstrijdprogramma bijgeleverd wordt. Daarentegen kan de machine eigenlijk alleen in wedstrijdverband gebruikt worden voor die speciale wedstrijden, terwijl enthousiaste sleutelaars geremd kunnen worden omdat er heel weinig veranderd mag worden aan de Kreidler om het Formule idee niet aan te tasten. Hoe dan ook, Van Veen is bezig met een serie van 300 Formule Kreidlertjes, dus de Formule slaat met de voordelen en de beperkingen goed aan. Voor de jonge enthousiaste, maar vrijwel zonder uitzondering straatarme, rijder een klasse die op het oog misschien wel, maar in de praktijk beslist niet kinderachtig is.


Afbeelding


© Melvin van de kraats voor http://www.kreidler.nl


Share on FacebookShare on Twitter
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 7:11 am 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 30, 2003 4:32 pm
Berichten: 5417
Woonplaats: Gelderland
Maar weer een nieuw artikel geplaatst.
Veel plezier met lezen (en printen :lol: ) 8)


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 10:37 am 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do apr 07, 2005 8:41 am
Berichten: 328
Woonplaats: Neer
Prachtig, goed gedaan :clap


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 10:51 am 
Offline
Expert
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo nov 27, 2002 10:55 pm
Berichten: 47039
Woonplaats: Gem. Leidschendam/Voorburg
Mooie aanvulling op de site. Zeker voor de mensen die ze in 1978 niet op de cross baan hebben gezien en gehoord.

Voor de folder kijk ook even in de foldersectie,
http://www.kreidler.nl/forum/viewtopic. ... highlight=

Enzo


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 11:06 am 
Offline
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 01, 2002 9:13 am
Berichten: 6008
Woonplaats: Den Haag, Nederland
Bedankt Melvin, voor het leuke artikel.

Wat leefde Kreidler in die tijd nog he? Gelukkig leeft Kreidler voort! :-)


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:13 pm 
Offline
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do dec 04, 2003 8:43 pm
Berichten: 18014
mooi artikel melvin. :wink:


Bijlagen:
000_0208 (Small).JPG
000_0208 (Small).JPG [ 58.33 KiB | 36413 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:14 pm 
Offline
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do dec 04, 2003 8:43 pm
Berichten: 18014
nog een foto, :lol:


Bijlagen:
000_0209 (Small).JPG
000_0209 (Small).JPG [ 51.21 KiB | 36410 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:15 pm 
Offline

Geregistreerd: za sep 03, 2005 7:59 pm
Berichten: 335
Woonplaats: Huizen!
Mooi dingen altijd die crosser, kwam trouwens op vehikel weer eens kvv kreidlertje tegen. Er stond trouwens in Rosmalen ook zon ontzettend mooi formule kreidler.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:21 pm 
Offline

Geregistreerd: wo jan 26, 2005 11:49 pm
Berichten: 297
Nog één... :lol: Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:22 pm 
Offline
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do dec 04, 2003 8:43 pm
Berichten: 18014
een bouwpakket bedoel je #-o :wink:


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 1:22 pm 
Offline

Geregistreerd: wo jan 26, 2005 11:49 pm
Berichten: 297
8) Ja hehe :P


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 5:26 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo jun 29, 2005 8:30 pm
Berichten: 39
Woonplaats: Hoofddorp
Ik vind het een heel mooi stukie tekst :clap, Maar die crooser is ook de bom ik zie der weinig die nog zo'n ding hebben

En tijdens de Vehikel stond inderdaadook een mooie rode crosser 8) van KVV


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 5:40 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za sep 07, 2002 10:45 pm
Berichten: 1131
Woonplaats: Bussum
erg leuk artikel,ik ben zelf uit overgebleven onderdelen ook een crosser aan het bouwen die wel iets weg heeft van de formule maar dan wat minder professioneel,niettemin toch een leuk voorbeeldje voor mij :D


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 5:46 pm 
Offline

Geregistreerd: wo jan 26, 2005 11:49 pm
Berichten: 297
JanJaap Tijsen schreef:
Nog één... :lol: Afbeelding


Deze is niet meer, er zaten wel leuke nieuwe en knappe onderdelen op.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 5:55 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr aug 26, 2005 12:52 pm
Berichten: 457
Woonplaats: adegem - belgie
mooi artikeltje :wink: :mrgreen:

groetjes bart 8)


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo maart 05, 2006 10:08 pm 
Offline

Geregistreerd: do dec 01, 2005 6:50 pm
Berichten: 105
Woonplaats: sint jan in eremo
leuk die crossers!!!
jammer dat in belgie zo weinig aaén 50cc cross gedaan werd!
groeten tim


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: ma maart 06, 2006 9:40 pm 
Offline

Geregistreerd: zo jan 09, 2005 2:52 pm
Berichten: 44
Woonplaats: De lier
haha ik heb er ook zo een met een smalle tank
wie naar de zwarte cross gaat ziet me rijden op dat ding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di maart 07, 2006 9:46 am 
Offline

Geregistreerd: za jan 14, 2006 6:40 pm
Berichten: 378
Woonplaats: Achterhoek
JanJaap Tijsen schreef:
JanJaap Tijsen schreef:
Nog één... :lol: Afbeelding


Deze is niet meer, er zaten wel leuke nieuwe en knappe onderdelen op.


jammer :( ik had nog wel een stelletje van die zij kapjes voor je liggen ik doe er zelf namelijk niets mee iemand geinteresseerd :?: :?: :arrow:


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo maart 08, 2006 10:57 pm 
Offline

Geregistreerd: wo jan 26, 2005 11:49 pm
Berichten: 297
Die kapjes hadden dr wel mooi opgestaan...


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do maart 09, 2006 12:45 am 
Offline

Geregistreerd: do dec 09, 2004 10:14 pm
Berichten: 542
Woonplaats: dwingeloo
zijn er nog lui met een formule kreidler die er een paar wedstrijdjes grasbaan mee willen rijden bij ons, de classic 50cc grasbaan?
laat het me maar weten


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr maart 10, 2006 6:24 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma nov 03, 2003 9:03 pm
Berichten: 724
Woonplaats: Druten (bij Puiflijk ;-))
Bij Homoet staan ze regelmatig als hij er weer een paar klaar gemaakt heeft. Erg mooi om te zien.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr maart 10, 2006 7:16 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za sep 07, 2002 10:45 pm
Berichten: 1131
Woonplaats: Bussum
zullen weinig originele formule kreidlers meer zijn,misschien een aantal nagebouwde/replica's maar een ik ben nog nooit een echte formule kreidler ergens tegen gekomen,ja op een beurs schijnt wel eens wat te staan maar dan ben ik er natuurlijk weer niet


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr maart 10, 2006 8:32 pm 
Offline
3-voudig winnaar Kreidlerverkiezingen.
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di sep 10, 2002 9:28 pm
Berichten: 1645
dag allemaal,

deze kwam ik toevallig van de week tegen. :shock: :shock: :shock:
eigenbouw.................creatie van de slager.
wordt met de week gekker volgens mij.

mvg van tonnie


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr maart 10, 2006 8:46 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo okt 06, 2002 1:56 pm
Berichten: 2026
Woonplaats: Nijmegen
Die tank had 'ie al een tijdje liggen volgens mij :P Maar ziet er opzich niet verkeerd uit (alleen even zeggen dat 'ie er spaakwielen in moet doen)


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr maart 10, 2006 9:10 pm 
Offline
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do dec 04, 2003 8:43 pm
Berichten: 18014
cobra427 schreef:
Bij Homoet staan ze regelmatig als hij er weer een paar klaar gemaakt heeft. Erg mooi om te zien.


nou cobra bij homoet heb ik nog nooit een formule kreidler zien staan.

wel nieuw gebouwde andere crossers.

kom toch wel een keer of 4 per jaar bij homoet in de zaak. :wink:


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 39 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  


Kreidlerservice - www.kreidlerservice.nl WTR: wij kunnen uw brommer/scooter of motor voor u reviseren en/of repareren. Ook voor tuning. Wij gaan voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Specialist in Kreidler, Sachs, Yamaha, Zundapp en AM6. Vele Kreidler onderdelen voor uw brommer of motorfiets razendsnel in huis met de website Kreidlerstore.nl!
Uw advertentie op Kreidler.nl!