FAQ: Banden monteren (Buitenband om de velg leggen)

Technische FAQ's - De veelgestelde technische vragen en sleutelproblemen en de antwoorden!
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8964
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Gegeven waarderingen: 52 keren
Ontvangen waarderingen: 17 keren
Contacteer:

FAQ: Banden monteren (Buitenband om de velg leggen)

#1 Bericht door Maarten » 23 mar 2019, 14:20

FAQ: Banden monteren


Onderaan deze uitleg staat ook een handig filmpje.


Monteren van een band in het kort:

Druk de band aan één zijde om de velg, doe een beetje lucht in de binnenband, binnenband erin, zonder vouwen, buitenband zover mogelijk in de velg drukken, laatste lucht eruit, moertje van de binnenband zover mogelijk terug draaien, en het ventiel in de velg drukken, dan buitenband goed in het midden van de velg houden, en met andere hand laatste stuk buitenband in de velg drukken, ventiel weer aantrekken en oppompen.
Eventueel bandenzeep er bij gebruiken. De bandenzeep is vooral ook handig als de buitenband niet goed uit de velg komt bij het oppompen.

Alleen als je Michelin M45 banden hebt raad ik je een banden apparaat aan, motorzaak.


(De)Monteren van een band (uitgebreide uitleg) :
  • Demonteren van de banden:- betreffende wiel uitbouwen - zie par. 4 of 5- ventiel uitdraaien en band leeg laten lopen- bandhiel aan weerskanten van velgrand af in velgbed duwen- ventielborgmoer losdraaien en ventiel door de velg drukken- bandenlichter voorzichtig vlak naast het ventiel onder de bandhiel steken en de band een stukje over de velgrand hevelen.
    2e lichter vlak naast de 1e onder de hiel drukken en de band iets verder over de velgrand werken- hetzelfde doen met de 3e lichter, de middelste lichter lostrekken en zo doorgaan tot de hele hiel over de rand ligt. Wanneer dit met veel kracht gepaard moet gaan, betekent dit, dat de band rondom niet diep genoeg in het velgbed ligt: het staaldraad in de hiel is niet rekbaar!- binnenband uit buitenband verwijderen- wiel omdraaien, 2e hiel op dezelfde wijze over dezelfde velgrand werken en de band verwijderen
  • Voor vervangen of plakken van de binnenband hoeft slechts één hiel over de randgewerkt te worden. Lekke banden plakken met zelf-vulcaniserende plakkers:gebruiksaanwijzing volgen. Vervangen van een lekke binnenband is beter.
  • Buitenband aan binnen- en buitenkant kontroleren, evt. ook velgrand + velgbed. Velglint zo nodig vervangen.
  • Monteren van de banden:- binnenband ietsje oppompen, zodat deze net rond is- binnenband in buitenband leggen- band schuin op de velg leggen met ventiel in lijn met ventielgat- ventiel iets naar buiten trekken en door ventielgat drukken- 1e hiel met de hand zover mogelijk over de velgrand drukken, beginnend aan de kant tegenover het ventiel- over velgrand gewerkte deel goed in het velgbed gedrukt houden en de hiel geheel omleggen, eindigend bij het ventiel.Indien nodig voor het laatste deel een bandenlichter gebruiken. Het omleggen wordt vergemakkelijkt door groene zeep of talkpoeder op bandhiel en velgrand aan te brengen- 2e hiel op dezelfde wijze omleggen. Bij het laatste stuk het ventiel iets naar binnendrukken, waardoor de binnenband minder snel geraakt wordt door een bandenlichter- kontroleren of het ventiel spanningsvrij in lijn ligt met het ventielgat en of de binnenbandnergens tussen buitenband en velg beklemd zit. Ventielborgmoer lichtaandraaien- band oppompen tot ±3,5 atm., leeg laten lopen en oppompen tot de normale spanning
  • Kontroleren of de montagelijn aan de zijkant van de band overal even ver van de velgrand afligt. Lichte afwijkingen corrigeren door de band op het te hoog liggende deel te laten stuiteren of weer tot 3,5 atm. op te pompen, leeg te laten lopen en weer op de normale spanning te brengen. Stofkapje op ventiel schroeven.


Banden montage/demontage gereedschap:

Bandenlichters:

Afbeelding

AfbeeldingBanden omlegger tang:
Afbeelding


Bandenzeep:
Speciaal bedoeld om je band er op te leggen. Tast het rubber van de band niet aan en het droogt op en is dan weg.
Gebruik geen olie of vet, dat tast het rubber aan en blijft tussen de band en de velg zitten.

Afbeelding

De fietsenmaker gebruikt ook wel Bionet (een soort zeepsop) om een band er goed op te leggen, als de buitenband niet netjes uit de velg komt.
Band laten leeglopen, controleren of de binnenband niet gedraaid of gevouwen zit, Bionet tussen band en velg spuiten en de band flink op spanning brengen. Meestal plopt de buitenband dan wel op zijn plek. Eventueel extra helpen met de kracht van de handen, of een uurtje wachten. Eventueel de handeling herhalen.

Afbeelding


Ventieltrekker:

Nog zo'n handig hulpmiddel, ventieltrekker. Krijg je geen zere vingers van de binnenband terugstoppen.
Afbeelding


Filmpje:https://www.youtube.com/watch?v=G6G8qgkpS3I

Plaats reactie