FAQ: Wisselspanning

Technische FAQ's - De veelgestelde technische vragen en sleutelproblemen en de antwoorden!
Gesloten
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 9743
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Gegeven waarderingen: 813 keren
Ontvangen waarderingen: 413 keren
Contacteer:

#1 Bericht door Maarten » 30 jan 2006, 19:45

Graag even de aandacht voor een artikel dat Roy voor ons heeft aangeleverd, om het principe van wisselspanning en van een spoel te kunnen begrijpen.

Gebruikersavatar
royekolen
Berichten: 754
Lid geworden op: 24 dec 2004, 12:14
Locatie: odijk
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

FAQ: Wisselspanning

#2 Bericht door royekolen » 30 jan 2006, 20:35

Wisselspanning

Je hebt drie soorten wisselspanning. Maar voor alle drie is één ding het zelfde en dat is dat de plus en de min steeds van plaats verwisselen. Dit noemen we een verandering, één zo'n verandering noem je één periode. De aantal periodes in een seconden word de frequentie f genoemd. Frequentie druk je uit in hertz (Hz) bijvoorbeeld f = 50 Hz. Zo'n frequentie kan je zichtbaar maken met een oscilloscoop.
In figuur 1 zie je een heel mooi voorbeeldje hier van.



Er zijn drie soorten wisselspanning:
  • De willekeurige wisselspanning (fig 2a): de grootte van de spanning verandert steeds.
  • De blokvormige wisselspanning (fig 2b): de grootte van de spanning verandert niet.
  • De sinusvormige wisselspanning (fig 2c): deze spanning verandert volgens een sinusoïde. Deze spanning kom je het meest tegen in je leefomgeving.
V = volt
U = ampére
t = tijd in seconden

Wat is een spoel?

Een spoel bestaat in principe uit een bod geïsoleerd draad en soms een kern (bij Kreidler in dit geval wel). Hoe meer windingen hoe meer een spoel zich als een spoel gaat gedragen. Maar ook de kern bepaalt het gedrag van een spoel.

Het draad waar een spoel van gewonden is, is meestal van koper. Dit soort draad heeft ook een weerstand ( R ). Hoe meer draad hoe meer weerstand maar ook hoe dunner het draad hoe groter de weerstand. Dus spoelen met veel en dun draad hebben een veel hogere weerstand dan spoelen met weinig en dik draad.

Hoe werkt een spoel?

Als er in een spoel een magnetisch veld aanwezig is (bijvoorbeeld een vliegwiel) dat verandert, zal er in de spoel een spanning worden opgewekt. Dat wil zeggen: als het magnetisch veld in een spoel groter of kleiner wordt, zal in de spoel een spanning worden op gewekt. Deze spanning heet inductiespanning.

De opgewekte spanning werkt de oorzaak van zijn ontstaan tegen. Dat wil zeggen:
  • Bij het inschakelen van een gelijkstroom zal het veld worden opgebouwd van nul naar maximaal. Door deze verandering ontstaat er een spanning die de aangesloten spanning tegen werkt en daar mee de stroom tegen werkt met als gevolg dat de lamp iets later volop brandt. (fig. 3)
  • Als het veld maximaal is geworden, verandert het veld niet meer. Er word geen spanning meer op gewekt. De spoel gedraagt zich als een gewone weerstand.
    (daarom is een Kreidler met wissel spanning uitgerust)
  • Als de stroom wordt uitgeschakeld, verandert het veld van maximaal weer naar nul. De ontstane inductiespanning werkt weer tegen en stroom en de spanning te handhaven. Hierdoor neemt de spanning toe, vooral over een te openen contactschakelaar, waardoor er een vonk ontstaat. (fig. 4)


Dit is bij gelijkstroom. Maar nu komt de wisselstroom wat makkelijk te begrijpen is als je het stukje over wisselstroom heb gelezen.

bij wisselstroom wordt elke periode het veld door wisselstroom van nul naar maximaal opgebouwd en weer van maximaal naar nul afgebroken (fig 2c). vervolgens keert de stroom om van richting en gebeurd hetzelfde. Kortom bij wisselspanning is er telkens een veldverandering, en dus telkens een inductiespanning die de stroom tegenwerkt. De stroom zal dus hier door geen kans krijgen toe te nemen en blijft klein vergeleken met de stroom die gaat als je de spoel op gelijkspanning aansluit.
En daar om heeft een spoel voor wissel spanning een hogere weerstand dan voor gelijkspanning.



Bron: leerboek elektrotechniek EPN

Royekolen voor https://www.kreidler.nl © 2006

Gesloten