Claxon aansluiten

Technische problemen en oplossingen. Ook voor verslagen van motorblokrevisies - Questions and answers on technical problems and engine overhaul
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Claxon aansluiten

#1 Bericht door Lars RMC » 21 mei 2006, 15:25

Hallo,

Ik wil een claxon aansluiten maar ik word niet veel wijzer van die bedradingsschema's op de site... Ik zie wel een bruin draadje los hangen maar weet niet zeker of die op de claxon moet.. en zo ja welke van de 2 aansluitingen ik moet hebben want er staat ook niet op of het een plus of min is.. Als iemand me zou kunnen helpen zou dat wel erg fijn zijn. :P

Lars

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

#2 Bericht door Enzo-tvdzijden » 21 mei 2006, 15:39

Geef eens wat meer info. Heb je hem op de accu staan?
Zo ja moet het een glijkstoomtoeter zijn.
Of staat hij op de lichtspoel? Dan moet het een wisselstoom toeter zijn voor brommer max. 18W.

En het tweede draadje is de massa.

Enzo

Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#3 Bericht door Lars RMC » 21 mei 2006, 15:46

Het is een 18W toeter die ik aan wil sluiten op de lichtspoel. Bedoel je met massa het frame? Zodat hij aarde maakt?

Lars

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

#4 Bericht door Enzo-tvdzijden » 21 mei 2006, 15:57

Lars RMC schreef:Het is een 18W toeter die ik aan wil sluiten op de lichtspoel. Bedoel je met massa het frame? Zodat hij aarde maakt?

Lars
Massa hangt van je schakelaar af.
Bruin van de schakelaar naar de toeter en geel van je spoel naar de toeter. Je stuurschakelaar maakt dan de massa.
Hier je schema,
https://www.kreidler.nl/techniek/electrical/90.htm

Enzo

Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#5 Bericht door Lars RMC » 21 mei 2006, 16:07

Oke bedankt! maar maakt het dan niet uit welk draadje ik op welke aansluiting zet?

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

#6 Bericht door Enzo-tvdzijden » 21 mei 2006, 16:11

Lars RMC schreef:Oke bedankt! maar maakt het dan niet uit welk draadje ik op welke aansluiting zet?
Nee, omdat het een wisselstroomtoeter is. Die heeft geen vaste plus of min.

Enzo

Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#7 Bericht door Lars RMC » 21 mei 2006, 19:01

Ik heb hem nu aangesloten en ben er achter gekomen dat de bruine draad naar het linkerhandvat gaat. Klopt het dat daar ook die drukknop voor is bedoeld(voor de claxon)? verder gaat er een witte draad van het handvat langs dezelfde weg terug alleen stopt ergens waar hij denk ik niet hoort te stoppen :x Dus hij werkt niet. Nu moet ik dus die witte ergens aan gaan sluiten maar ik weet alleen niet waar iemand een suggestie?

Lars

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

#8 Bericht door Enzo-tvdzijden » 21 mei 2006, 19:24

Rode drukknop links is voor de claxon.

Enzo

Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#9 Bericht door Lars RMC » 21 mei 2006, 19:53

Oke bij mij is ie zwart en zit eronder maar dat maakt natuurlijk niet uit. Kan ik het witte draadje, volgens het bedradingschema geel, ook aansluiten op een ander of is er maar 1 mogelijkheid? (in verband met kortsluiting)

Gebruikersavatar
jaspervdhoek
Berichten: 309
Lid geworden op: 04 jul 2004, 16:09
Locatie: maassluis
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

#10 Bericht door jaspervdhoek » 22 mei 2006, 06:44

dat die knop zwart is en eronder zit maakt eigenlijk wel uit :wink:
dan heeft die knop een heel andere functie, naar rechts duwen hoort je motor uit te gaan, normaal stand is motor aan en licht uit, linker stand is motor aan en licht aan.

Gebruikersavatar
Lars RMC
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 mei 2006, 16:26
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#11 Bericht door Lars RMC » 22 mei 2006, 10:20

Ow.. ik doe de motor aan en uit met het sleuteltje in de cockpit.. zal wel omgebouwd zijn ofzo..

Gebruikersavatar
janv
Berichten: 35
Lid geworden op: 30 mei 2006, 13:43
Locatie: Geldermalsen
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

Re: Claxon aansluiten

#12 Bericht door janv » 30 jul 2020, 19:39

Nu heb ik een kokusan ontsteking en deze geeft 12v. wissel spanning.
En mijn claxon is 6v. wisselspanning ????.
Hij heeft het even gedaan?, maar nu niets meer ???.
Is hij nu stuk ?, (en hoe kan ik het testen ?).
De bruine draad zat/zit op de schakelaar naar massa als ik op het knopje bovenop de schakelaar drukt.
En in de koplamp zit hij op de claxon, en aan de andere kant van de claxon gaat een gele draad naar in de koplamp op geel!.
Zitten die goed?.
En moet ik nu een claxon van 12v. wisselspanning kopen ?, en zijn die er?.
En hoe haal ik de claxon eruit ?, door de 4x M6 boutjes eruit te draaien en dan de claxon uit de rubberring te duwen ?.
Laat het allemaal eens weten.

Gebruikersavatar
Caspar
Berichten: 10475
Lid geworden op: 10 sep 2002, 14:43
Locatie: Zuid-Oost Limburg
Gegeven waarderingen: 147 keren
Ontvangen waarderingen: 85 keren

Re: Claxon aansluiten

#13 Bericht door Caspar » 30 jul 2020, 20:57

Heb je ook een 12v spanningsregelaar icm die kokusan gemonteerd ? Dat is wel aan te raden.

Kan zijn dat het nét effe teveel is geweest voor de 6v claxon.

Als ik lees dat je 4 M6 boutjes moet losdraaien , dan ga ik er vanuit dat je een buffeltank model hebt.

Claxon kapje idd los nemen en de claxon uit de rubber halen

Gebruikersavatar
hermanngas
Berichten: 3239
Lid geworden op: 08 jan 2010, 17:08
Locatie: Dronten
Gegeven waarderingen: 36 keren
Ontvangen waarderingen: 48 keren

Re: Claxon aansluiten

#14 Bericht door hermanngas » 30 jul 2020, 23:45

Hier doet hij het prima, ook nog na de overstap van 6- naar 12 volt Kokusan

Gebruikersavatar
janv
Berichten: 35
Lid geworden op: 30 mei 2006, 13:43
Locatie: Geldermalsen
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

Re: Claxon aansluiten

#15 Bericht door janv » 31 jul 2020, 09:33

Ja maar Casper en Hermann, de draden zaten verkeerd toen stond bij VOL gas op de (gele) draad oplopend van 18v. tot 55v. dus dat houdt géén claxon heel.

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

Re: Claxon aansluiten

#16 Bericht door Enzo-tvdzijden » 31 jul 2020, 10:02

janv schreef:
31 jul 2020, 09:33
Ja maar Casper en Hermann, de draden zaten verkeerd toen stond bij VOL gas op de (gele) draad oplopend van 18v. tot 55v. dus dat houdt géén claxon heel.
Dat moet je ook niet doen :mrgreen:

gertje007
Berichten: 133
Lid geworden op: 23 dec 2007, 16:09
Locatie: Waddinxveen /maassluis
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Claxon aansluiten

#17 Bericht door gertje007 » 29 aug 2020, 20:37

En zo heb ik ook mijn mooie clackson gesloopt jammer .

is hij nog te maken ?

Gebruikersavatar
arno meijer
Berichten: 563
Lid geworden op: 07 aug 2010, 23:28
Locatie: amersfoort
Gegeven waarderingen: 15 keren
Ontvangen waarderingen: 2 keren

Re: Claxon aansluiten

#18 Bericht door arno meijer » 29 aug 2020, 21:04

janv schreef:
30 jul 2020, 19:39
Nu heb ik een kokusan ontsteking en deze geeft 12v. wissel spanning.
En mijn claxon is 6v. wisselspanning ????.
Hij heeft het even gedaan?, maar nu niets meer ???.
Is hij nu stuk ?, (en hoe kan ik het testen ?).
De bruine draad zat/zit op de schakelaar naar massa als ik op het knopje bovenop de schakelaar drukt.
En in de koplamp zit hij op de claxon, en aan de andere kant van de claxon gaat een gele draad naar in de koplamp op geel!.
Zitten die goed?.
En moet ik nu een claxon van 12v. wisselspanning kopen ?, en zijn die er?.
En hoe haal ik de claxon eruit ?, door de 4x M6 boutjes eruit te draaien en dan de claxon uit de rubberring te duwen ?.
Laat het allemaal eens weten.

echt waar gaat dit naar toe ](*,) ](*,)

Gebruikersavatar
janv
Berichten: 35
Lid geworden op: 30 mei 2006, 13:43
Locatie: Geldermalsen
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

Re: Claxon aansluiten

#19 Bericht door janv » 29 aug 2020, 21:14

Na heel lang zoeken waarom de spanning op liep tot vol gas ongeveer 55vac.
Dat kwam allemaal door een MASA probleem .

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52645
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 254 keren
Ontvangen waarderingen: 388 keren

Re: Claxon aansluiten

#20 Bericht door Enzo-tvdzijden » 29 aug 2020, 21:33

janv schreef:
29 aug 2020, 21:14
Na heel lang zoeken waarom de spanning op liep tot vol gas ongeveer 55vac.
Dat kwam allemaal door een MASA probleem .
Leuk dat je nog met de oplossing komt van het probleem. :thumbleft
Maar ook bij verlichting en ontsteking is het eerste wat je voor elkaar moet hebben MASSA :wink:

Enzo

Plaats reactie