Spanningsregelaar defect?

Technische problemen en oplossingen. Ook voor verslagen van motorblokrevisies - Questions and answers on technical problems and engine overhaul
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Spanningsregelaar defect?

#1 Bericht door Lester H » 25 jan 2024, 17:13

Van mijn Kreidler bromfiets heb ik de ontsteking vervangen voor een elektronische van het merk Kokusan. Afgelopen zomer heb ik de bromfiets regelmatig gebruikt en mijn ervaringen met de nieuwe ontsteking waren heel positief. Starten ging beter en ik kreeg de indruk dat ik meer lichtopbrengst had.

Toen ik deze winter de bromfiets van stal haalde bleek de (elektronische)clignoteur niet te werken. Na lang zoeken kwam ik tot de conclusie dat de 6 Volt spanningsregelaar defect was. Deze bracht de wisselspanning van de spoel die kon oplopen tot 20 Volt terug naar 4 Volt, soms nog minder. Zowel voor (wisselstroom) als voorbij de gelijkrichter (gelijkstroom). Waarbij wel opmerkelijk was dat deze wel af en toe de gewenste 7 Volt spanning onbelast gaf. Vanwege dit laatste zocht ik de oplossing in gebrekkige aardeverbindingen maar kon deze negens vinden.

Toen ik een nieuwe regelaar kocht gaf deze meteen hetzelfde probleem. Ook nu weer de wisselspanning teruggebracht naar 4 Volt. Het leek mij sterk van twee regelaars hetzelfde probleem kunnen hebben maar ik heb het inmiddels gecheckt met een beltransformator. 8 Volt spanning wordt ook hierbij teruggebracht naar 4 Volt. Ook nu weer af en toe wel de gewenste 7 Volt hoewel de gelijkgerichte spanning maar 3 Volt is.

Voor mij blijft het een raadsel waarom de spanningsregelaars de geest geven. Is het vanwege een overbelasting bij een lege 6 Volt accu? Als ik hier met een labvoeding 7 Volt op zet dan gebruikt deze samen met ingeschakelde clignoteur zo'n 2,5 Ampère. Kan het zijn dat dat te veel is voor de spanningsregelaar/gelijkrichter? Lijkt mij sterk.

Of zijn die https://www.jmpbonderdelen.nl/spannings ... -volt.html spanningsregelaars ondeugdelijk? Op deze site heb ik wel meer over defecte spanningsregelaars gelezen.

Wie heeft ervaring/oplossing?

Lester Hoekstra
06-12791508

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 60152
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 934 keren
Ontvangen waarderingen: 2228 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#2 Bericht door Enzo-tvdzijden » 25 jan 2024, 17:59

De spanningsregelaar past zich aan op de verbruikers.

Blijf allemaal Ali spul.

Enzo

Gebruikersavatar
Adrie147
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 aug 2010, 17:39
Locatie: Noord-Scharwoude
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 14 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#3 Bericht door Adrie147 » 25 jan 2024, 18:33

Ik heb deze spanningsregelaar iets duurder maar vele malen beter dan de kokusan regelaar , geschikt voor 6 en 12 volt.


https://www.carmo.nl/index.php?main_pag ... cts_id=243


Gr. Adrie

Gebruikersavatar
Andre54
Berichten: 100
Lid geworden op: 10 nov 2018, 15:29
Locatie: Zeewolde
Gegeven waarderingen: 169 keren
Ontvangen waarderingen: 24 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#4 Bericht door Andre54 » 25 jan 2024, 19:00

Adrie147 schreef: 25 jan 2024, 18:33 Ik heb deze spanningsregelaar iets duurder maar vele malen beter dan de kokusan regelaar , geschikt voor 6 en 12 volt.


https://www.carmo.nl/index.php?main_pag ... cts_id=243


Gr. Adrie
Hoi Adrie,

Hoe heb je die van Carmo dan aangesloten?
Ik zie bij de bedradingstekening van de regelaar twee wisselspanningsdraden.
Bij de Kreidler Kokusan zit zowel de wisselspanning als gelijkspanning aan de zelfde nul (massa)

Met vriendelijke groet,
André

Gebruikersavatar
Adrie147
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 aug 2010, 17:39
Locatie: Noord-Scharwoude
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 14 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#5 Bericht door Adrie147 » 25 jan 2024, 19:51

De spanningsregelaar sluit je het zelfde aan als de kokusan regelaar.

Ik heb de gele draad uit de kokusan ontsteking aangeloten op de 2 gele draden van de regelaar.
Gebruik alleen de rode draad om alles te voeden (gelijkspanning) die is tot max. 120W dus hij kan de 85W van de Kokusan makkelijk aan.
Accu aan de linkerzijde (incl.laadpunt) en alles LED verlichting gemonteerd.
https://www.harrieabc.nl/
Bijlagen
Kreidler (100).jpg
Kreidler (100).jpg (147.05 KiB) 1121 keer bekeken
20230401_224337.jpg
20230401_224337.jpg (161.83 KiB) 1121 keer bekeken
Kreidler (1).jpg
Kreidler (1).jpg (179.14 KiB) 1121 keer bekeken
Deze gebruikers waarderen Adrie147 voor dit bericht:
Andre54 (25 jan 2024, 21:12)
Waardering: 9.09%

kabouter
Berichten: 786
Lid geworden op: 05 dec 2020, 20:13
Locatie: vrije wereld
Gegeven waarderingen: 76 keren
Ontvangen waarderingen: 51 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#6 Bericht door kabouter » 26 jan 2024, 21:03

Hallo Lester
De gele voedingsdraad die van de ontsteking af komt moet naar
de spanningsregelaar .
Op jou foto de 2 gele draden met elkaar verbinden maak de kabel allebei een beetje bloot en soldeer aan elkaar .
de rode draad is om de accu te laden .
En zwart is de massa .
Zoals het nu zit leverd de onsteking teveel stroom dat alles kapot gaat .

gr Paul

kabouter
Berichten: 786
Lid geworden op: 05 dec 2020, 20:13
Locatie: vrije wereld
Gegeven waarderingen: 76 keren
Ontvangen waarderingen: 51 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#7 Bericht door kabouter » 26 jan 2024, 21:53

Enzo-tvdzijden schreef: 25 jan 2024, 17:59 De spanningsregelaar past zich aan op de verbruikers.

Blijf allemaal Ali spul.

Enzo
Heb je nog andere antwoorden of oplossingen voor Lester :whistle

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 60152
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 934 keren
Ontvangen waarderingen: 2228 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#8 Bericht door Enzo-tvdzijden » 26 jan 2024, 21:55

kabouter schreef: 26 jan 2024, 21:53
Enzo-tvdzijden schreef: 25 jan 2024, 17:59 De spanningsregelaar past zich aan op de verbruikers.

Blijf allemaal Ali spul.

Enzo
Heb je nog andere antwoorden of oplossingen voor Lester :whistle
Jazeker, naar 12 V gaan. Net weer 1 ingebouwd. Na grote motorrevisie.

Enxo
Bijlagen
IMG_3128.jpeg
IMG_3128.jpeg (296.34 KiB) 977 keer bekeken

jan gijsbertsen
Berichten: 430
Lid geworden op: 25 nov 2008, 22:11
Locatie: lunteren
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 33 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#9 Bericht door jan gijsbertsen » 26 jan 2024, 22:15

Dag
Als ik een kokusan voor derden inbouw is mijn advies ook om naar 12 Volt te gaan
Onlangs nog een ingebouwd in een Zündapp en deze ook gelijk op 12 Volt gezet
12 Volt lampen zijn ook makkelijker te verkrijgen
Gr
Jan
Deze gebruikers waarderen jan gijsbertsen voor dit bericht:
Enzo-tvdzijden (26 jan 2024, 22:17)
Waardering: 9.09%

Gebruikersavatar
Adrie147
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 aug 2010, 17:39
Locatie: Noord-Scharwoude
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 14 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#10 Bericht door Adrie147 » 27 jan 2024, 09:03

jan gijsbertsen schreef: 26 jan 2024, 22:15 Dag
Als ik een kokusan voor derden inbouw is mijn advies ook om naar 12 Volt te gaan
Onlangs nog een ingebouwd in een Zündapp en deze ook gelijk op 12 Volt gezet
12 Volt lampen zijn ook makkelijker te verkrijgen
Gr
Jan
Sorry Jan , dat is niet helemaal waar 6volt is net zo makkelijk verkrijgbaar.
Daarom had ik die link van HarryABC er bij gezet.
En de rode draad is niet alleen om je accu te voeden , maar kan ook gebruik worden voor de rest van je systeem.
Met gelijkspanning blijven je lampen beter heel , vraagt alleen een betere spanningsregelaar.
Een 12volt systeem werkt per defenitie niet beter dan een 6volt sesteem , hangt helemaal af van de aansluitingen en gebruikte matrialen.

Gr. Adrie

Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Spanningsregelaar defect?

#11 Bericht door Lester H » 27 jan 2024, 11:39

Bedankt voor de reacties. Het lijkt mij een goed idee van Adrie een betere regelaar te kopen. Ik heb een kapotte opengemaakt en de micro componenten zien er niet uit alsof een flinke spanning kunnen dissiperen.
IMG_3520.jpeg
IMG_3520.jpeg (235.4 KiB) 900 keer bekeken
Alles aansluiten op de rode draad zal wel wat aanpassingen vragen. De lampen gaan branden zodra je het contact inschakelt en ik vraag mij af of de accu dat lang volhoudt als de motor niet loopt met mijn 45 Watt koplamp.
Bijlagen
IMG_3520.jpeg
IMG_3520.jpeg (235.4 KiB) 900 keer bekeken
IMG_3520.jpeg
IMG_3520.jpeg (235.4 KiB) 900 keer bekeken

Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Spanningsregelaar defect?

#12 Bericht door Lester H » 27 jan 2024, 12:02

De reactie van Paul begrijp ik niet helemaal. Het gaat denk ik over een foto die ik niet gestuurd heb. De gele draden heb ik precies volgens aanwijzingen aangesloten. De regelaar voert het teveel aan spanning af en voedt de lampen.Rode draad met gelijkstroom is alleen voor de accu en clignoteur.

Heeft iemand ervaring met losse componenten (transistor met zenerdiode of IC) ?

groeten,

Lester

jeroensprint
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mei 2021, 22:20
Gegeven waarderingen: 1 keer
Ontvangen waarderingen: 54 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#13 Bericht door jeroensprint » 27 jan 2024, 13:19

Adrie147 schreef: 27 jan 2024, 09:03
Sorry Jan , dat is niet helemaal waar 6volt is net zo makkelijk verkrijgbaar.
Daarom had ik die link van HarryABC er bij gezet.
En de rode draad is niet alleen om je accu te voeden , maar kan ook gebruik worden voor de rest van je systeem.
Met gelijkspanning blijven je lampen beter heel , vraagt alleen een betere spanningsregelaar.
Een 12volt systeem werkt per defenitie niet beter dan een 6volt sesteem , hangt helemaal af van de aansluitingen en gebruikte matrialen.

Gr. Adrie
35w/6v=5,83 Ampère

35w/12v=2,9 Ampère

De boel trekt bij 12 volt de helft aan stroom, beter voor de schakelaars, spanningsregelaar, bedrading etc..

Jeroen

Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Spanningsregelaar defect?

#14 Bericht door Lester H » 27 jan 2024, 13:33

Het moeten wel heel slechte draden en schakelaars zijn die dit verschil merken

jeroensprint
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mei 2021, 22:20
Gegeven waarderingen: 1 keer
Ontvangen waarderingen: 54 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#15 Bericht door jeroensprint » 27 jan 2024, 14:27

Lester H schreef: 27 jan 2024, 13:33 Het moeten wel heel slechte draden en schakelaars zijn die dit verschil merken
Tja, daarom gaan de 6 volt regelaars eerder defect dan de 12 volt.

En 1 volt verlies door de oude schakelaars en bedrading heeft bij 6 volt wat meer effect dan bij 12 volt. 12V is beter en maakt wel degelijk wat uit t.o.v. 6 volt. Ook de stroom door de dynamo/spoelen zelf word gehalveerd.

Jeroen

Gebruikersavatar
Adrie147
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 aug 2010, 17:39
Locatie: Noord-Scharwoude
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 14 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#16 Bericht door Adrie147 » 27 jan 2024, 15:45

Ik denk dat het meer te maken heeft , met hoe goed je bedrading voor elkaar is.
Normaal gesproken kan de bedrading het voltage en amperage makkelijk aan.
Het belangrijkste van je bedrading is je massa , als dat niet goed op orde is zal het nooit goed werken of je nu 6volt of 12volt hebt.
De voeding heeft iedereen meestal wel voor elkaar maar de maar de massa niet.
Overgangsweerstanden van massa kunnen je hele systeem ontregelen en stukmaken.
Daarom heb ik allem allemaal massadraden getrokken van blok naar zijkappen , koplamp , achterlicht en knipperlichten.

Gr. Adrie

Gebruikersavatar
Andre54
Berichten: 100
Lid geworden op: 10 nov 2018, 15:29
Locatie: Zeewolde
Gegeven waarderingen: 169 keren
Ontvangen waarderingen: 24 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#17 Bericht door Andre54 » 27 jan 2024, 16:10

jeroensprint schreef: 27 jan 2024, 13:19
Adrie147 schreef: 27 jan 2024, 09:03
Sorry Jan , dat is niet helemaal waar 6volt is net zo makkelijk verkrijgbaar.
Daarom had ik die link van HarryABC er bij gezet.
En de rode draad is niet alleen om je accu te voeden , maar kan ook gebruik worden voor de rest van je systeem.
Met gelijkspanning blijven je lampen beter heel , vraagt alleen een betere spanningsregelaar.
Een 12volt systeem werkt per defenitie niet beter dan een 6volt sesteem , hangt helemaal af van de aansluitingen en gebruikte matrialen.

Gr. Adrie
35w/6v=5,83 Ampère

35w/12v=2,9 Ampère

De boel trekt bij 12 volt de helft aan stroom, beter voor de schakelaars, spanningsregelaar, bedrading etc..

Jeroen
Bovenstaande van Jeroen en ook wat Enzo vermeld gewoon duidelijk.
Bij een 6 Volt regelaar loopt er bijna 6 Ampere en bij een 12 Volt regelaar slechts 3 Ampere.
Met andere woorden de 6 Volt regelaar wordt twee keer zoveel belast en maakt dus eerder kans op defect raken en deze regelaars zijn elektronisch simpel van opbouw, dus wil je save, kies dan een 12Volt uitvoering.
Heb je er dan ook nog een claxon er op aangesloten dan wordt het helemaal erg, want dat zijn echte stroomvreters.

André
Deze gebruikers waarderen Andre54 voor dit bericht:
Enzo-tvdzijden (27 jan 2024, 16:17)
Waardering: 9.09%

kabouter
Berichten: 786
Lid geworden op: 05 dec 2020, 20:13
Locatie: vrije wereld
Gegeven waarderingen: 76 keren
Ontvangen waarderingen: 51 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#18 Bericht door kabouter » 27 jan 2024, 21:04

Lester H schreef: 27 jan 2024, 12:02 De reactie van Paul begrijp ik niet helemaal. Het gaat denk ik over een foto die ik niet gestuurd heb. De gele draden heb ik precies volgens aanwijzingen aangesloten. De regelaar voert het teveel aan spanning af en voedt de lampen.Rode draad met gelijkstroom is alleen voor de accu en clignoteur.

Heeft iemand ervaring met losse componenten (transistor met zenerdiode of IC) ?

groeten,

Lester
Lester als je de orginele spannigsregelaar die je bij een kokusan ontsteking koopt .
En de draden aansluit zoals het schema aan geeft kan niet misgaan .
de gele draad moet je een tweede stekker verbinding maken .
eerste stekker rechts boven - tweede stekker links onder .
linksboven moet rood voeding accu - rechtsonder is massa .

Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Spanningsregelaar defect?

#19 Bericht door Lester H » 27 jan 2024, 21:39

Het ging ook niet mis. Had alles volgens instructies aangesloten en het werkte enkele weken en bij ongeveer 100 km rijden naar behoren.
Na een paar maanden opslag niet meer. Ik zag alleen een slechte ( mogelijk geoxideerde) aard verbinding of een leeg gelopen accu als verklaring. Bij meting bleek de gereguleerde spanning 4 in plaats van 6 volt.

Conclusie; spanningsregelaar kapot. Ik wil een betere kopen. Vermoed echter dat van de vele regelaars die er te koop zijn alleen het kastje anders is en overal hetzelfde Chinese printplaatje in zit.

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 60152
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 934 keren
Ontvangen waarderingen: 2228 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#20 Bericht door Enzo-tvdzijden » 27 jan 2024, 21:49

Lester H schreef: 27 jan 2024, 21:39

Conclusie; spanningsregelaar kapot. Ik wil een betere kopen. Vermoed echter dat van de vele regelaars die er te koop zijn alleen het kastje anders is en overal hetzelfde Chinese printplaatje in zit.
Dat is wel zeker. Wat had je anders gedacht :D

Enzo

Gebruikersavatar
jamojamo
Berichten: 3716
Lid geworden op: 19 dec 2008, 23:47
Locatie: Beverwijk
Gegeven waarderingen: 340 keren
Ontvangen waarderingen: 189 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#21 Bericht door jamojamo » 28 jan 2024, 08:32

Lester H schreef: 27 jan 2024, 21:39 Het ging ook niet mis. Had alles volgens instructies aangesloten en het werkte enkele weken en bij ongeveer 100 km rijden naar behoren.
Na een paar maanden opslag niet meer. Ik zag alleen een slechte ( mogelijk geoxideerde) aard verbinding of een leeg gelopen accu als verklaring. Bij meting bleek de gereguleerde spanning 4 in plaats van 6 volt.

Conclusie; spanningsregelaar kapot. Ik wil een betere kopen. Vermoed echter dat van de vele regelaars die er te koop zijn alleen het kastje anders is en overal hetzelfde Chinese printplaatje in zit.
Als je zoekt vind je vele topics over spanningsregelaars. Zoek eens op Tomos of Iskra, die zijn veelal nog europees.
Succes, Eric

Gebruikersavatar
Lester H
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 aug 2007, 21:47
Locatie: RIJSWIJK ZH
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Re: Spanningsregelaar defect?

#22 Bericht door Lester H » 28 jan 2024, 12:17

Ik denk dat ik inmiddels weet wat er aan de hand was. De spanningsregelaar is niet het probleem geweest maar de accu. Deze was ontladen en liet zich niet opladen vanwege een slechte aardverbinding. De Voltmeter kon niet goed de gereguleerde spanning meten omdat deze gemaakt is door een elektronische schakeling. Ik veronderstel dat deze de door de spoel geleverde stroom niet echt verandert maar de vorm ervan. Dat verklaart ook waarom je nauwelijks verlies aan Amperes hebt en de regelaar niet heet wordt. Op dezefde manier als dat je met elektronica je een boormachine op een laag toerental kunt laten draaien zonder verlies van vermogen en dat je voor de oplader van je telefoon geen transformator nodig hebt om de spanning van 230 naar 5 Volt te brengen. Ik heb op internet gezocht naar schakelingen waarmee deze kunststukjes worden verricht maar heb deze nog niet kunnen vinden.

Gebruikersavatar
Caspar
Berichten: 13546
Lid geworden op: 10 sep 2002, 14:43
Locatie: Zuid-Oost Limburg
Gegeven waarderingen: 577 keren
Ontvangen waarderingen: 789 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#23 Bericht door Caspar » 28 jan 2024, 14:44

Dan Google maar eens op "pulse power supply".
Of " geschakelde voeding "

kabouter
Berichten: 786
Lid geworden op: 05 dec 2020, 20:13
Locatie: vrije wereld
Gegeven waarderingen: 76 keren
Ontvangen waarderingen: 51 keren

Re: Spanningsregelaar defect?

#24 Bericht door kabouter » 28 jan 2024, 15:15

Lester H schreef: 27 jan 2024, 21:39 Het ging ook niet mis. Had alles volgens instructies aangesloten en het werkte enkele weken en bij ongeveer 100 km rijden naar behoren.
Na een paar maanden opslag niet meer. Ik zag alleen een slechte ( mogelijk geoxideerde) aard verbinding of een leeg gelopen accu als verklaring. Bij meting bleek de gereguleerde spanning 4 in plaats van 6 volt.

Conclusie; spanningsregelaar kapot. Ik wil een betere kopen. Vermoed echter dat van de vele regelaars die er te koop zijn alleen het kastje anders is en overal hetzelfde Chinese printplaatje in zit.
Een accu die maanden stil staat loopt altijd een beetje leeg .
Heeft niets met spanningsregelaar te maken .

Gebruikersavatar
Theove
Moderator
Berichten: 3053
Lid geworden op: 05 sep 2007, 23:00
Locatie: Gelderland
Gegeven waarderingen: 248 keren
Ontvangen waarderingen: 54 keren
Contacteer:

Re: Spanningsregelaar defect?

#25 Bericht door Theove » 28 jan 2024, 19:58

Lester H schreef: 28 jan 2024, 12:17 Ik denk dat ik inmiddels weet wat er aan de hand was. De spanningsregelaar is niet het probleem geweest maar de accu. Deze was ontladen en liet zich niet opladen vanwege een slechte aardverbinding. De Voltmeter kon niet goed de gereguleerde spanning meten omdat deze gemaakt is door een elektronische schakeling. Ik veronderstel dat deze de door de spoel geleverde stroom niet echt verandert maar de vorm ervan. Dat verklaart ook waarom je nauwelijks verlies aan Amperes hebt en de regelaar niet heet wordt. Op dezefde manier als dat je met elektronica je een boormachine op een laag toerental kunt laten draaien zonder verlies van vermogen en dat je voor de oplader van je telefoon geen transformator nodig hebt om de spanning van 230 naar 5 Volt te brengen. Ik heb op internet gezocht naar schakelingen waarmee deze kunststukjes worden verricht maar heb deze nog niet kunnen vinden.
Er zitten 2 functies in dat grijze kastje. De spanning wordt deels gelijk gericht en het voltage wordt gereguleerd.
Bij de ali gelijkrichters verlies je de helft van de spanningsinus. Je krijgt de spanning dus in pulsjes en die meet je niet met een standaard multimeter. Het lijkt op een pwm, een regeling die tegenwoordig heel veel toegepast worden.
Misschien zeggen plaatjes meer: https://www.iwab.nu/jj_03_03_001.html

Eerder kapot door hoger amperage is het gevolg van een slecht ontwerp. Het kan prima.

Plaats reactie