1972-05-21, 50e Italiaanse Grand Prix - Jan Huberts op de vuist met Angel Nieto!

Wegrace artikelen en informatie
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 9743
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Gegeven waarderingen: 813 keren
Ontvangen waarderingen: 413 keren
Contacteer:

1972-05-21, 50e Italiaanse Grand Prix - Jan Huberts op de vuist met Angel Nieto!

#1 Bericht door Maarten » 24 jun 2019, 19:33

50e Italiaanse Grand Prix - Jan Huberts op de vuist met Angel Nieto! (1972)

Ago is groots, maar Paso is briljant

Bron: Motor, No. 22, 02-06-1972
Tekst: Carlo Perelli

Scan: peter G


Afbeelding

DE 50e ITALIAANSE GRAND PRIX

AGO IS GROOTS, MAAR PASO IS BRILJANT

DOOR CARLO PERELLI


De moeilijkheid voor een fabrieksrijder is, dat hij als het ware met één been in de hemel staat en met zijn andere in de hel. Vooral als MV zijn baas is! Want neem nu bijvoorbeeld eens Agostini. Na tien wereldkampioenschappen te hebben veroverd, lukte het hem niet om dit jaar meteen de eerste Grand Prix races te winnen, zoals hij dit in vorige jaren toch altijd placht te doen. Hij en zijn MV-driecilinder werden in West-Duitsland en Frankrijk door Saarinen op Yamaha verslagen. In Oostenrijk sloeg Ago terug en dat was de allereerste overwinning van de MV-viercilinder. Maar in Italië (en vooral in MV-kringen) ging het praatje rond, dat het daar op de snelle Salzburgring wel erg gemakkelijk voor bent geweest was, omdat zijn MV een stuk sneller was dan de Yamaha. En dat is niet zo. Bang om op 21 mei in de „eigen" Grand Prix van Italië op het bochtige circuit van Imola te worden verslagen, riepen de MV-jongens de vijfvoudige wereldkampioen Phil Read voor de 350 cc-race te hulp, waarmee zij duidelijk lieten blijken, het vertrouwen in de eigen toprijder wel erg vlug te hebben verloren...

Na door te hard remmen in de training een fikse schuiver te hebben gemaakt, deed Phil Read het in de race heel gond. Hij evenaarde Ago's ronderecord van 1970, maar kwam toch niet hoger dan de vierde plaats achter de prachtige winnaar Agostini (die van start tot finish de kop had en met zijn viercilinder een nieuw race-record vestigde). de uitblinker Pasolini (op een bijzonder snelle Aermacchi) en Saarinen (op de gevreesde watergekoelde Yamaha). En dus was Ago plotseling voor iedereen weer de gevierde man! Maar was Ago groots, Paso was ronduit briljant! Op de vernieuwde Aermacchi tweetakt (nog altijd luchtgekoeld en met zuigergestuurde inlaat), geprepareerd door drie monteurs van de race-afdeling van de fabriek in Varese, reed hij zich naar een prachtige tweede plaats in de 350 cc ondanks zijn langzame start, waardoor hij na de eerste ronde pas als tiende doorkwam. In de 250 cc versloeg hij met recordsnelheid regelrecht de formidabele Yamaha tegenstanders ondanks zijn dramatische val in de 16e van de 23 ronden op een moment, dat hij 16 sec. voorsprong had op Gould en Saarinen. Deze val werd gedeeltelijk veroorzaakt door een wat moeilijke inhaalmanoeuvre van een langzamer rijder, maar Paso sprong vliegensvlug weer op zijn machine en in een paar vermetel-snelle ronden werkte hij zich weer naar de kop en hij won onder wilde toejuichingen van het enthousiaste publiek. Ook in de overige drie races van deze dag waren er van die dramatische gebeurtenissen.

In de 50 cc hadden De Vries en Nieto het op hun slanke, jankende machientjes van begin tot einde danig met elkaar aan de stok. Bij het uitkomen van de laatste bocht had De Vries een kleine voorsprong, maar hij had moeilijkheden met zijn schakeling en Nieto bonkte in volle snelheid tegen hem op, waardoor beide machines gevaarlijk begonnen te slingeren. In de eindsprint was De Vries iets sneller dan Nieto en hij won in nieuwe recordtijd. Jan Huberts, die dit angstige toneeltje voor zijn ogen had zien gebeuren — hij had juist een lap gekregen — ging na de finish Nieto te lijf en aan dit boksduel kwam pas een einde toen officials beide rijders uit elkaar getrokken hadden.

Ook in de 125 cc speelde Nieto een hoofdrol, nu samen met Parlotti op Morbidelli. Hun duel duurde tot drie ronden voor het einde toen de Italiaan, na juist het ronderecord te hebben gebroken, ten val kwam bij het afremmen voor een bocht. Zo kon Nieto deze race gemakkelijk op zijn Derbi winnen (nieuwe recordtijd), terwijl Mortimer op Yamaha er net nog in slaagde de tweede plaats te verdedigen tegen de weer aanstormende Parlotti.

Foto: Bovenaan: Sommer, Celso Santos. Turner en Ieva In de 250 cc.
Foto: Links: Paso was weer briljant!


Afbeelding

Foto: Links hevige strijd In de 125 cc tussen Pariotti (5) en Nieto.
Foto: Rechts: Spaggiari, Findlay en Granath in de zware klasse.
Foto: Onderaan: Jan de Vries vertelt aan Jan Huberts hoe het gebeurde.



Zoals gewoonlijk was de 500 cc-race „gereserveerd voor Ago", met Pagani op de tweede plaats. Beiden bereden de MV-driecilinders; in deze klassen werden de records niet gebroken. Maar ook hier gebeurde er een klein drama: Tot de allerlaatste ronde lag Findlay op de Jada op een mooie derde plaats vóór de fabrieks Ducati´s van Smart en Spaggiari. toen de stroomverdeler van zijn Suzuki motor brak en hem ridder te voet maakte. Spaggiari zag in het laatste stadium van de race kans zijn stalgenoot Smart diens plaats af te pakken, toen deze stoppen moest om zijn hydraulische stuurdemper te stellen. wat hem een halve minuut kostte. Kort na de start was er een valpartij die verschillende rijders uitschakelde. Onder hen was de Tsjech Stasa op de nieuwe CZ-viercilinder met dubbele bovenliggende nokkenas. Barry Sheene was tijdens de training op zaterdag gevallen, wat hem een gebroken sleutelbeen opleverde, zodat hij in de race niet kon starten.

Tot slot een opmerking: Ondanks het prachtige weer en de verwachting op spannende races was het aantal toeschouwers bij deze Grand Prix heel wat minder dan een maand geleden op ditzelfde circuit tijdens de 200-mijlenrace in Daytona-stijl. Een teken van de veranderende tijden?



WIE BOKSTE TEGEN WIE EN WAAROM?

Het eerste persbericht over het handgemeen na afloop van de 50 cc race In Imola luidde, dat Nieto De Vries te lijf zou zijn gegaan omdat deze hem niet had laten passeren.
Op gezag vara een ooggetuige vermeldden wij in ons vorige nummer dat Jan Huberts Nieto enige opdoffers verkocht had, omdat deze De Vries van de weg had proberen te drukken. Het Franse dagblad l' Equipe schreef, dat Nieto door Huberts verhinderd was om De Vries in te halen, waarna zij op de vuist gingen, elkaar beschuldigend van gevaarlijk rijden. ,..Motor Cycle News" berichtte, dat Jan Huberts Nieto gestompt heeft op beschuldiging van unfair rijden to.v, De Vries en dat Nieto besloten heeft, vóór de volgende G.P. bokslessen te gaan nemen, De lezing van Carlo Perelli vindt u in nevenstaand verslag.
Zelfs de wijze Salomo zou er geen gat in zien. Maar prettig deed de opmerking in M.C.N. aan, dat tijdens de huldiging alles koek en ei was tussen de winnaar en zijn rivaal. Niet van de boksmatch, maar van de race.



UITSLAGEN:

50 cc:

1. De Vries. NL, Kreidler, in 27.23,3 = 131,9 km/u;
2. Nieto, E, Derbi, 27.23.6:
3. Kunz. D, Kreidler:
4. Buscherini, I, Malanca;
5. Huberts. NL, Kreidler, op 1 ronde;
6. Ieva, I, Malanca:
7. Hummel, A. Kreidler;
8. Giuliano, I, Tomos;
9. Stone, GB, Jamathl;
10. Lusuari, I, Villa.

Snelste ronde: De Vries in 2.14.4 = 134,4 km/u (nieuw record).

Plaats reactie