1973, Internationale wegraces te Vessem

Wegrace artikelen en informatie
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8990
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Gegeven waarderingen: 98 keren
Ontvangen waarderingen: 39 keren
Contacteer:

1973, Internationale wegraces te Vessem

#1 Bericht door Maarten » 07 jul 2019, 21:07

Internationale wegraces te Vessem (1973)


Bron: Moto 73, 20-04-1973

Scan: peter G


Afbeelding


WEGRACES TE VESSEM

Zondag 15 april werden op het circuit van Vessem de eerste punten voor de nationale wegrace titels van de KNMV verdeeld.
Bij de internationalen waren het Wil Hartog (2x), Jan de Vries, Aad Valster en Karel Schermer die uit handen van de charmante miss Wintelre, Corry van Oorschot uit Den Bosch, de bloemen als klasse-winnaars in ontvangst mochten nemen.
Bij de nationalen 250 cc was het Suzuki-rijder Pielage uit Heemskerk en in de klasse 350 cc nationaal de Assenaar Jan v.d. Bor met een Yamaha, die van de zelfde miss de ruiker ontvingen.
Bij de inters 350 cc gingen 25 rijders van start. De training van zaterdag had al aangetoond, dat Ankoné, Hartog, Veenstra, Kostwinder en Timman, allen op Yamaha, de grote kanshebbers voor het hoogst aantal punten waren. Van start nam Marcel Ankoné direct de leiding, op de voet gevolgd door Santos, Timman en op enige afstand van dit drietal Wil Hartog, die door een kleine misstap in de eerste haakse hoek de aansluiting even miste met de leiders. Wil liet er echter geen twijfel over bestaan dat hij er bij hoorde en zette een grootscheepse aanval in. Bij het ingaan van de derde ronde had hij nog alleen Marcel voor zich, die inmiddels een groot gat geslagen had. Regelmatig sturend kroop Wil steeds dichter naar zijn concurrent om hem in de negende van de twaalf ronden voorbij te gaan. Bij de internationalen 125 cc was het de aan de leiding rijdende Piet v.d. Goorbergh die zich verkeek op de bocht na de start en zijn Yamaha parkeerde tussen de strobalen. Een grap die je met Valster, Warners, Cornelis en Jos Schurgers in de buurt duur moet bekopen. Aad Valster nam de leiding van Piet over en stond deze niet meer af. Even leek het er op dat Warners zijn Yamaha dicht achter de leider zou kunnen brengen, maar deze bouwde regelmatig rijdend een veilig voorsprong op. Achter de leiders werd een hevig duel geleverd om de ereplaatsen door Van Kessel, Cornelis, Schurgers en v.d. Goorbergh. Van dit viertal moest Jos Schurgers vroegtijdig de pits opzoeken met een door een steentje geruïneerde inlaatschijf. Aalt Toersen en Cees van Dongen verdwenen al in de eerste ronde van het toneel door goed aflopende valpartijtjes. Ook Theo Louwes maakte kennis met moeder aarde en liep in de wedstrijd 500 internationalen een schouderblessure op. Deze halve liter strijd werd van begin tot einde beheerst door Wil Hartog op de Riemersma Yamaha.
Kees Bouwmeester, Gerard Veldink en Piet v.d. Wal zorgden in deze race voor het nodige vuurwerk, wat werd afgestoken van de eerste t/m de zevende ronde, toen moest Piet v.d. Wal zijn machine met pech aan de kant zetten en liep Bouwmeester steeds verder van zijn naaste belager Veldink weg. Naast het voornoemde trio was het weer Jan Kostwinder die een opvallende rol speelde. Bij de 50 cc stonden maar liefst 32 machines aan de start. Op de eerste rij uiteraard Jan de Vries met naast hem Henk van Kessel, die op zijn beurt niemand minder dan Jan Bruins met de Monark naast zich had met de derde snelste trainingstijd. Van start nam Jan de Vries direct de kop en bouwde een zeer grote voorsprong op die hij niet meer afstond. Henk van Kessel werkte zich in twee ronden van de zesde naar de tweede plaats, maar achter de twee leiders werd weer furieus gevochten om de derde t/m de zesde plaats, die bij het vallen van de vlag respectievelijk werden ingenomen door Polane, Koerhuis, Kooyman en Leeflang. Jan Bruins had in de zesde ronde met koppelingsmoeilijkheden het veld moeten ruimen. Een waar racefeest was de wedstrijd kwartliters internationaal. Aan de leiding gingen na de eerste doorkomst vier rijders (Nico v.d. Zande, Marcel Ankoné, Kees Schermer, Ade Celco Santos en Geysen-dorper. Aanvankelijk was het v.d. Zande die de kop nam van dit kwartet, maar in de tweede ronde was het Kees Schermer die Nico van die eerste plaats verdrong. In een enerverend duel waarin de heren tot het uiterste gingen en regelmatig van plaats verwisselden. Met name de Braziliaan Santos greep nog al laat naar de remmen, waardoor hij steeds weer die nodige decimeters won, en in de negende ronde zelfs de leiding van Schermer overnam. De vreugde was echter van korte duur, want bij het uitkomen van een haakse hoek gaf Ade Celco teveel gas en trok de Yamaha onderuit. Kees Schermer weer in eerste positie. In de laatste twee ronden werd hij nog fel op het achterwiel gezeten door Nico v.d. Zande, die op zijn beurt weer last had van enkele achterblijvers, zodoende de sprint onvoldoende kon benutten en genoegen moest nemen met de tweede plaats achter Kees .

Nationaal 250 cc:

1. H. Pielage, Suzuki;
2. v.d. Bor, Suzuki;
3. J. Ebeling, Yamaha;

Nationaal 350 cc:

1. J. v.d. Bor, Yamaha;
2. H. Verschuur, Yamaha;
3. R. v. Ekeren, Enzler Spec..

Internationaal 50 cc:

1. J. de Vries, Kreidler;
2. M. v. Kessel. Kreidler;
3. M. Polane, Roton:

Internationaal 125 cc:

1. A. Valster, Yamaha;
2. J. Warners. Yamaha;
3. R. Cornelis, Yamaha;

Internationaal 250 cc:

1. K. Schermer, Yamaha;
2. N. v.d. Zanden, Yamaha;
3. M. Ankoné. Yamsel;

Internationaal 350 cc:

1. W. Hartog, Yamaha;
2. M. Ankoné, Yamsel;
3. W. Veenstra, Yamaha;

Internationaal 500 cc:

1. W. Hartog, Yamaha;
2. K. Bouwmeester, Triumph;
3. G. Veldink, Suzuki.

Foto: Wil Hartog, Winnaar 2 klassen, met miss Wintelre, Corry v. Oorschot. (Polaroid-foto)

Plaats reactie