Maartens RS: De membraanset op testbank Marinus: 20,4 PK!!

Opvoeren en snelle spullen - Performance tuning

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8911
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Has thanked: 314 times
Been thanked: 259 times
Contacteer:

Maartens RS: De membraanset op testbank Marinus: 20,4 PK!!

#1 Bericht door Maarten » 01 okt 2010, 19:41

Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!Zoals jullie weten ben ik de trotse eigenaar van een prachtige Kreidler RS Special, in de kleur fluor oranje, met 2 prachtige grote remschijven er onder en een snelle zuigergestuurde 60 cc 6-bak. Dit verhaal gaat over de ombouw van een zuigergestuurde motor naar een membraangestuurde motor. Het hele stuk bevat veel foto's en laat een algemeen beeld zien van de techniek en de werkzaamheden die allemaal nodig zijn om zo'n project tot stand te brengen. Leuk voor veel liefhebbers van tuning en techniek, hoewel niet heel diep ingegaan wordt op alle technische achtergronden. Compressieverhoudingen, ontstekingstijdstippen, poortdiagrammen en poorttimingen vind je niet terug in dit "artikel".

Wie de geschiedenis van mijn Kreidler niet kent hier enkele links:
Nog even in het kort:

1986:

Afbeelding
Toen waren we nog jong, in 1986: Mijn broer Jeroen links en ik rechts op mijn Kreidler, die toen nog groen was.
De groene Kreidler bromfiets was door mij gekocht van bromfietssloperij De Jong in Leidschendam ongeveer in 1985.1988:

De Kreidler is inmiddels rood gespoten en wordt in 1988 in Lelystad motorgekeurd.


1998:

Afbeelding
Na een opknapbeurt in 1998. Alles fonkelt weer met een mooie nieuwe rode lak.
Let op de wat grotere remschijf met Honda remklauw. En de zelfontworpen tankstickers. Uitlaat is een door Piet vd Gaag omgebouwde Jamacol.2006:

Afbeelding
De grote make-over in 2006. De Kreidler wordt gespoten in een speciale kleur fluor-oranje. Verder wordt het motorblok (KVV cross 6-bak, 60 cc Super Beitwand cilinder, zuigergestuurd, met MBA zuiger, Motoplatt ontsteking, Bing 24 mm carburateur) helemaal tot in de puntjes gereviseerd door De Specialist. Verdere tuning wordt gedaan door Luc Foekema (Poorttiming, poortenbewerking, aanpassingen aan de uitlaat en losse verwisselbare binnenkop - resultaat 10,7 PK). Ook veranderd: 6-spaaks gietwielen in plaats van 6-spaak Weihmann wielen. De eyecatcher zijn wel de remschijven voor en achter, met Brembo remtangen. De hele schijfremconstructie is zo mooi gemaakt door Nico (Ocin).


Eind 2006:

Nauwelijks klaar met de fluor RS wil ik nog een speciale Kreidler gaan bouwen. Ik zit daarbij te denken aan een wegracer maar met kenteken.
Een voorbeeld van zo'n wegracer met kenteken had ik gezien in het motormuseum in Lexmond.
Allerlei spullen worden aangeschaft om dit project te kunnen verwezenlijken, zoals een setje racewielen en ook wordt een watergekoelde 50 cc (zuigergestuurde) cilinder gekocht via Marktplaats. Bij Homoet ligt nog een originele set 6-bak tandwielen en assen, en zo krijgt Homoet de opdracht een mooi blok voor mij te bouwen, met daarop ook nog een spannende droge Aalt Toersen koppeling.
Om het verhaal niet te lang te maken: Het project van de wegracer met kenteken vind ik toch te moeilijk. Ik wilde dan echt iets moois bouwen/hebben, maar ik had het gevoel dat het iets ging worden waarvan men zegt: "Leuk ding, maar het is het net niet helemaal". En zo kwamen de spullen ongebruikt op de plank te liggen, wachtend op nieuwe plannen.

Afbeelding
Het motorblok zoals Homoet dat had opgebouwd. Gepaarde 5-bak carters zijn geleverd door Ep. 6-bak KVV Cross - watergekoelde 50cc zuigergestuurde cilinder met RSP zuiger - droge Aalt Toersen koppeling. Op de achtergrond de 18" racewielen (geleverd door Jaap Voskamp) die ik voor het project "wegracer met kenteken" wilde gaan gebruiken.


2007:

In Kreidlerland is de strijd om meer vermogen verder losgebarsten. Hoewel het idee en de uitwerking niet nieuw is, komt Rion ineens op de proppen met een membraanhuisje voor op een Super Breitwand cilinder, en hij laat daarmee in Hoogeveen op de testbankdag bij S&S zien dat er beduidend meer vermogen uit de Kreidler te halen valt. Daar waar zuigergestuurd blijft hangen onder de 11 pk, scoort Rion met zijn membraanKreidler 14 pk. Iedereen gaat er mee aan de slag, al blijkt ook dat niet zo eenvoudig. Naarmate de tijd verstrijkt komen er toch steeds meer succesvolle snelle straatKreidlers met membraansturing op de weg.
Ook tot mij dringt dit door. Toch wil ik niet zomaar mijn mooie zuigergestuurde blok, waar zoveel aandacht aan besteed is, opofferen.

2009:

Zo komt het plan om het watergekoelde blok te gaan veranderen: de waterkoeler er weer vanaf.
Ook de droge koppeling, die ik heb horen rammelen en ratelen bij enkele mensen, blijkt achteraf gezien niet zo'n goed plan te zijn geweest. Voor de duidelijkheid: ik heb dit blok nooit gemonteerd en er dus nooit mee gereden.
Het motorblok gaat naar Zoetermeer, naar Nico. De vraag aan Nico: maak er aub een membraangestuurde cilinder op.
Nico gaat er mee aan de slag. De droge koppeling en de watergekoelde cilinder gaan er weer vanaf en komen bij mij thuis op de plank te liggen.
Ik lever Nico een oude SB cilinder aan, met 47 mm hemd. Koelribben en alles wel in keurige staat. Deze cilinder zal helemaal uitgedraaid worden en zal voorzien worden van de binnenkant van een Malossi scooter cilinder. Ook lever ik een nieuwe cilinderkop aan, die een speciale binnenkop zal krijgen.

Afbeelding
Maarten's Kreidler op 23-09-2010. Nu nog zuigergestuurd. Is het geen plaatje? Zie ook het verschil in de uitlaat vergeleken met de foto 2 foto's hierboven. Aanpassingen aan deze uitlaat zijn gedaan door Luc Foekema en dit resulteerde in meer vermogen en verder doorlopen in de toeren (wat mijn specifieke vraag aan Luc was), en een mooiere stand van de pijp.

Afbeelding
23-09-2010: De Spiegler remschijf die ik in 2006 op E-Bay had gekocht, was niet naar mijn zin en had helaas allerlei kuren. De Spiegler remschijf werd al snel vervangen door een nieuwe schijf van het merk Braking, en dat is de oplossing. Deze rem is nu echt perfect, een ongelofelijke remkracht, goed te doseren en zeer gelijkmatig. Ik kan dit iedereen aanbevelen, hoewel je deze rem in een schrikreactie niet vol moet intrekken...


Afbeelding
Maarten's Kreidler op 23-09-2010. De cockpit met tellers met RVS randjes. Het balhoofddkapje is in de kleur van het frame: Special Fluor Orange
De werkzaamheden van Nico:

Nico heeft het carter opgelast. Na alles getekend en geprogrammeerd te hebben doet zijn zelf gebouwde CNC freesbank het werk van het frezen van de grote spoelkanalen.

Afbeelding
CNC frezen van spoelkanalen in het door Nico opgelaste carter, in de werkplaats van Nico. (28-01-2010)


Nico stript het blok en begint met het oplassen van de carters. Dit is nu eenmaal nodig om ruimte maken voor de veel grotere spoelpoorten in het carter van de cilinder. Dmv de CNC machine worden de spoelpoorten in het carter netjes uitgefreest. De cilinder is een Malossi met boring 47,6 mm (70 cc). Deze cilinder wordt dus helemaal afgedraaid, en de bus van deze Malossi cilinder wordt in de uitgedraaide Super Breitwand cilinder geperst. Zo ontstaat een geheel nieuwe SB, speciaal bedoeld voor membraan. De cilinderkop wordt voorzien van een bijpassende losse binnenkop.

Afbeelding
Hier zie je een voorbeeld van het proces: de watergekoelde Malossi cilinder (onder), boven zie je hoe het binnenwerk van de scootercilinder in een SB cilinder is geperst.

Afbeelding
Malossi MHR Big Bore cilinder 47,6 mmAfbeelding
Om het verwachtte vermogen over te kunnen brengen wordt gekozen voor de 6-plaats De Jager koppeling, welke meer koppel over moet kunnen brengen. De koppeling draait op een naaldlager. Overbrenging: 19:56 tands (1 op 2.95) ipv standaard (1 op 3.95 ).Afbeelding
6-bak KVV cross tandwielen voor het nieuwe membraanblok, gekocht bij Homoet Motors te Soest. Het lieveheersbeestje brengt vast geluk.Afbeelding
Samarin drijfstang voor het nieuwe membraanblok. Viton oliekeerringen.Afbeelding
Korte schakelnaafAfbeelding
Mikuni VM 24 mm carburateur, de zwarte chokeknop zit aan de achterzijde (framezijde) en is dus niet te bedienen. De oplossing van Nico is een mooie stripje dat dienst doet als handle, om de choke toch te kunnen bedienen. Verder zie je het membraan (Stage 6, V-Force 3). Dit zijn ongeveer de op mijn Kreidler toegepaste onderdelen, modellen kunnen iets afwijken. Ook zichtbaar de voetplaat tussen carter en cilinder, om de cilinder op te hogen.April 2010:

Ik wil graag de puntjes op de i. Zo wil ik nu ook op dit blok, net als op mijn zuigergestuurde blok, een korte kickstarteras en de extra oliekeerring over de schakelnaaf. Omdat Nico aangeeft het al druk genoeg te hebben, wordt besloten om deze opdracht bij Arnold neer te leggen, die ook aangeeft deze klus te willen doen.

Zoals bekend werkt Arnold op maar 1 manier: Netjes en vooral geen half werk afleveren. Dus wordt alles kritisch bekeken en naar het vakkundige inzicht van Arnold wordt alles gedaan wat nodig is.
Arnold bouwt de krukas op, besloten is dat er een krukas inkomt met een Samarin drijfstang. Het blok wordt voorzien van een korte kickstarteras en van de extra oliekeerring over de schakelnaaf. Viton oliekeerringen zorgen voor minimale wrijvingsweerstand.
Arnold knapt schroefdraden op, die in matige staat zijn. Ook een afgebroken staafje op het linker carter, waar de motorplaat aan vastgeschroefd wordt, en dat rommelig opgeknapt was, wordt door Arnold weer keurig netjes in orde gemaakt. Ook de koppelingshevel-as in het carter wordt verbust. Daar waar het 5-bak carter is aangepast naar 6-bak carter, is zo weinig vlees voor de kerfstift, dat Arnold het blok laat oplassen door Claus (LVS). Ook wordt het blok mooi opgelast, daar op de gebruikelijke plek waar de ketting het carter kan beschadigen.
Verder valt het Arnold direct op dat het gebruikte kickstartertandwiel uit een LK80 komt, en dit sluit dan niet netjes aan op het corresponderende tandwiel. Het werkt wel, maar niet helemaal zoals het hoort. Gelukkig heeft Arnold het juiste tandwiel nog liggen.

De werkzaamheden van Arnold (De Specialist) :

Het eerste dat toch wel opvalt is de linkercarterhelft die niet netjes is.

Afbeelding

Afbeelding

Linker carterhelft onvolkomenheden:
 • 1. Schroefdraad niet netjes.
 • 2. Niet bepaald fraai opgelaste beschadiging van het carter.
 • 3. Te weinig vlees voor kerfstift van koppelingsas.
 • 4. Beschadiging en schroefdraad.
 • 5. Slijtsporen op het carter van de ketting.

Afbeelding
Linker carterhelft gerestaureerd.


Afbeelding
Samarin drijfstang en krukas bij Arnold.Afbeelding
Opbouw van de krukas met Samarin drijfstang door Arnold.Afbeelding
Opbouw van de krukas met Samarin drijfstang door Arnold.Afbeelding
Opbouw van de krukas met Samarin drijfstang door Arnold.Afbeelding
Netjes haaks door Arnold gevlakt, de carters waarop de cilinder gemonteerd wordt. Niet te zien op de foto ook hoe de beide carterhelften weer zo bewerkt zijn dat ze perfect op elkaar aansluiten.Afbeelding
Bus voor oliekeerring.Afbeelding
Bus voor oliekeerring.Afbeelding
Het verschil tussen de korte en de lange as.Afbeelding
Kickstart tandwiel in het blok is van een Kreidler LK 80 cc en sluit niet netjes aan.Afbeelding
Dit starttandwiel is origineel en hoort in het blok thuis. Zoals te zien sluit het wel netjes aan.Afbeelding
Weer met veel zorg door Arnold opgebouwd. Kickstart tandwiel behoort netjes in deze bak en sluit perfect aan, in tegenstelling tot het eerder gemonteerde LK80 tandwiel.Afbeelding
Het blok is teruggeweest naar de Jager, omdat het krukastandwiel te strak tegen het koppelingstandwiel liep. Arnold stuurde het blok naar de Jager, en die hebben met een speciale opstelling en een speciale polijstpasta, de ruimte tussen de beide tandwielen wat ruimer gemaakt, zodat het geheel nu soepel draait.Afbeelding
De koppeling van De Jager met druklager. Mooie borging door Arnold van de bekende drie boutjes.Afbeelding
Met weer heel veel zorg en aandacht is het blok opgebouwd.
Mooie details zijn de extra oliekeerring op de schakelnaaf en de korte kickstarteras. (net als op het zuigergestuurde blok).
Om het blok te gebruiken op een straatKreidler, en om de kickstarter niet te laten aanlopen tegen het motorscherm,
heeft Arnold (op mijn verzoek) de kickas 5 mm langer gehouden.Afbeelding
De spoelkanalen in het carter zijn fors groter geworden.Afbeelding
Keurig netjes opgebouwd en afgeleverd door Arnold (De Specialist), een genot om naar te kijken voor alle Kreidlerliefhebbers.
Het ontstekingsdeksel zal gaatjes gaan krijgen om de HPI ontsteking koel te houden, dat schijnt belangrijk en nodig te zijn.

23-09-2010:

Vandaag is de dag. Ik ga het zuigergestuurde blok netjes onder de Kreidler vandaan halen, en vervolgens breng ik mijn Kreidler naar Nico, waar het nieuwe membraangestuurde blok gemonteerd zal gaan worden.

Mijn fluor Kreidler staat al een tijdje stil in de woonkamer. Ik geniet er van als ik er naar kijk, maar rij er niet veel op. Zo staat 'ie er bij:


Afbeelding
De Kreidler op zijn vaste plekje onder de trap in de woonkamer.Afbeelding
Na een uurtje is het complete, zuigergestuurde motorblok onder de Kreidler vandaan gesleuteld, schoongemaakt en op een steun gezet. Fotootje gemaakt in de tuin.Dit filmpje heb ik gemaakt om de laatste keer mijn Kreidler te laten zien met het zuigergestuurde blok er onder. Het zuigergestuurde blok is er dus geheel compleet en draaiend onder vandaan gekomen, daarna netjes op de speciale steun gemonteerd. Het filmpje schudt een beetje, ik heb niet zo'n vaste hand. De Kreidler was net voor het filmpje ook al even gestart en een beetje vet geslagen, want hij wil even niet op toeren komen... maar dat mag de pret niet drukken en hoorde een beetje bij mijn Kreidler.
[youtube]8-jqIAQsPA0[/youtube]
Filmpje van hoe ik mijn Kreidler voor de laatste keer start met de zuigergestuurde motor er onder.Afbeelding
Vervoer van de Kreidler naar Nico toe in Zoetermeer (Het membraanblok ligt namelijk bij Nico en zal ook bij hem gemonteerd en afgesteld worden) gaat prima in de Renault Espace (leuk ook voor de Kreidler-vervoer-topic), zeker als het gaat om een Kreidler met een smal en laag stuur. Eén van de stoelen heb ik thuisgelaten, maar die stoel kan ook nog achterin. Twee van deze Kreidlers meenemen lukt ook nog wel.
Links in de kofferbak zie je nog een vervoermiddel dat ik standaard bij me heb: een Brompton vouwfiets. Normaal gesproken is deze niet zichtbaar van buiten maar afgedekt door het bagage afdekzeil. Is een volwaardige fiets die me niet in de weg staat in de bagageruimte. Komt soms erg goed van pas.
Afbeelding
Mee naar Nico gaat de HPI ontsteking met 40 Watt lichtspoel. Aangeschaft bij Johan (lazy rider) van cnc-parts.nl.Afbeelding
Onderaanzicht: Het werk van Nico: de Malossi membraancilinder (boring 47,6 mm) is in de Kreidler super breitwand cilinder gefabriceerd. Ga er maar aanstaan.Afbeelding
Bovenaanzicht van de Malossi cilinder in de Super Breitwand.


Afbeelding
Het membraanblok gezien vanaf de voorzijde. Alle onderdelen (spruitstuk en cilinder) zijn door Nico zo gemaakt dat ze zo weinig mogelijk afwijken van een originele zuigergestuurde set.Afbeelding
Zoals ze dan zo populair kunnen zeggen: De gasfabriek voor dit membraanblok is een Mikuni 24 mm carburateur. Het zwarte chokeknopje van deze carburateur zit aan de achterzijde en is dus moeilijk bereikbaar. Nico heeft een mooi hendeltje gemaakt om toch de choke te kunnen bedienen.Afbeelding
Het membraanblok gezien vanaf de achterkant.Afbeelding
Maarten's Kreidler aangekomen bij Nico. Op de voorgrond het nieuwe membraanblok en de HPI ontsteking.24-09-2010:

Afbeelding
Terug bij Nico (op de achtergrond in de werkplaats) in Zoetermeer. Ik had nog wat onderdelen thuis liggen zoals de blok ophangbouten, een tandwieltje 13, de motorschermen en de aluminium luchtfilterkoker en die breng ik bij Nico. Voor de verandering doe ik zelf ook nog eens een klein klusje: Ik hang het blok er onder, sluit de bedrading aan, zet kettingwiel 13 er op (ivm de De Jager koppeling, in plaats van het eerst gemonteerde TW 14), sluit de koppelingskabel aan en span de ketting. Ik heb ook een jerrycan benzine meegenomen want de tank is ook nog zo goed als leeg.Afbeelding
Cilinder en HPI ontsteking er op. Cilinder weer erg mooi zwart gespoten door Nico! Let maar even niet op het versnellingspedaaltje, dat is tijdelijk. Rode bougiedop staat wel weer leuk. NGK B9 iridium bougie met lange schacht. Bobine is aan de beugel bevestigd dmv rubber ophangpunten.Afbeelding
Cilinder en membraanspruitstuk. Puik stuk werk van Nico. Aan de buitenkant zie je bijna geen verschil tussen een originele zuigergestuurde of deze membraangestuurde motor. De twee boutjes die je in het spruitstuk ziet, maken het mogelijk om het spruitstuk op die plek te delen. Dat is nodig om de carburateur makkelijk te kunnen verwijderen, deze zit namelijk strak boven het koppelingsdeksel en is niet te verdraaien. De afdichting is gedaan dmv een o-ring.


Zaterdag 25-09-2010:

Een telefoontje van Nico met goed nieuws: Hij heeft mijn Kreidler verder opgebouwd en gestart, en al een stukje gereden door de straat. Mijn eerste vraag aan Nico: "En, hoe doet tie het?". "Hij is al vastgelopen", was zijn antwoord. "Dat meen je niet", zeg ik en gelukkig hoor ik hem lachen dat het een geintje was. "Alles klinkt als nieuw", hoor ik hem zeggen. Dat is dus goed nieuws. Maandag gaan we verder kijken, beetje afstellen, stukje proefrijden. Ik kan niet wachten. Weersvoorspelling is niet zo goed, dat wordt poetsen straks haha.


Maandag 27-09-2010:

Afbeelding
De Kreidler staat er startklaar bij. Twin-air filter er op, carburateur en uitlaat. Het regent licht vandaag, maar dat mag de pret niet drukken. Ik mag starten en rijden! En ja hoor, in 1 trap slaat 'ie aan. Wat een gasreactie. Tijdens een korte testrit kom ik er al snel achter dat er heel wat te verwachten valt. Verder heb ik vandaag geholpen met het pas maken van het motorscherm. Topwerk van Nico want het zit er net zo mooi en net zo strak op als op een originele Kreidler. De stand/positie van de uitlaat en de demper is nog niet helemaal naar mijn zin. Ook daarmee gaat Nico aan de slag, en hij werkt verder aan zijn mal voor uitlaten. Er gaan wel weer een paar uurtjes in zitten...

Membraan: Stage 6 V-Force 3

Ook worden de "snelle" vaste passagiersvoetstepjes gemonteerd in plaats van de toch niet meer passende Denfeld inklapbare stepjes.

Afbeelding
Linkerzijde. Schakelpedaal en kickstartpedaal. HPI ontsteking 40 WattDinsdag 28-09-2010:

Nico heeft weer hard gewerkt. De uitlaat is klaar. De stand is nu erg naar mijn zin! De uitlaat is ook nog eens mooi zwart gespoten en de aluminium demper is erg netjes rondgedraaid zonder lasnaden en superstrak. De uitlaat loopt nu ook mooi evenwijdig aan de Kreidler. Echt om van te smullen!


Afbeelding
Kreidler Maarten uitlaat gereed in mooie stand en met erg mooi strak rondgedraaide aluminium demper.
Uitlaat is een Foekema FTT 70


Na een korte proefrit wordt de ontsteking nog eens getest met de stroboscooplamp, en wordt deze iets vroeger gezet. Verder wordt de hoofdsproeier van de Mikuni 24 vergroot van maat 250 naar 260.

Afbeelding
Nico bekijkt het resultaat. Ik vind het schitterend geworden! Het onstekingsdeksel (niet zichtbaar op de foto) is weer gemonteerd en voorzien van wat gaatjes voor de warmteafvoer. Motorscherm weer netjes gemonteerd. Helemaal strak zo.


Afbeelding
Mooi vrachtje - Maarten's Kreidler gaat weer mee naar huis. Nu eerst eens wat inrijden.Vrijdag 01-10-2010:

[youtube]xt3E8cyIw4k[/youtube]
Filmpje Maarten's Kreidler Membraangestuurd - Eerste filmpje 1-10-2010 - Starten en rijden. Overbrenging is nog te zwaar, 85 km/uur in de tweede versnelling.

Inmiddels een tandwiel 36 besteld om achter te monteren. Vanwege de De Jager koppeling verandert de eindoverbrenging en om dat weer een beetje recht te trekken gaat de kettingaaandrijving van 14:34 naar 13:36. Nu met 13:33 rijdt de Kreidler 85 in 2 en 105 in 3. Veel harder heb ik nog niet gereden, alles is nog nieuw en ik wil het niet forceren.

Tot zo ver erg tevreden dus. Natuurlijk zijn er nog wensen en valt er hier en daar nog wel wat te doen, maar Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd... Meer later!

Mijn dank aan iedereen die heeft geholpen om dit allemaal mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

MaartenZondag 03-10-2010:

Na een inrij ritje nog maar wat foto's gemaakt (met Nokia N96 mobieltje) :


Afbeelding
Linksachter


Afbeelding
Rechtsvoor


Afbeelding
Rechterzijde


Afbeelding
Rechterzijde: Schijfremmen en uitlaat


Eind 2011 - Koso tellers ingebouwd. Toerenteller, snelheidsmeter en temperatuurmeter

http://www.youtube.com/watch?v=Krj2mAeYhvs
[youtube]Krj2mAeYhvs[/youtube]


29-12-2011:

Maartens Kreidler Hoogeveen 2011

19,4 PK @ 12400 RPM
https://www.facebook.com/kreidler.nl/vi ... 586456057/


Vermogensgrafiek Maarten's Kreidler Hoogeveen 29-12-2011:
19,4 PK @ 12400 RPM

AfbeeldingVermogensgrafiek Maarten's Kreidler bij Marinus van Kalkeren 15-12-2011:
20,4 PK @ 12200 RPM

Afbeelding

Nog even wat details van deze Kreidler op een rijtje:
 • Rijwielgedeelte:
 • Frame van een groene RMC bromfiets bouwjaar 1978, gekocht in 1985 van bromfietssloop De Jong in Leidschendam, motorgekeurd in 1988 in Lelystad
 • Lak: Special Fluor Oranje, spuiter Sam Post
 • Wielen: 6-spaaks Kreidler gietwielen
 • Remmen: Achter: Geperforeerde Kreidler remschijf, remklauw Brembo 2 zuigers. Voor: Braking remschijf 300 mm, remklauw Brembo 4 zuigers.
  Remsysteem passend gemaakt door Nico van Creanotive
 • Banden Continental TKP14, voor: 2,50 x 17 , achter: 2,75 x 17
 • Cockpit: Tellers met gepolijste RVS randjes , snelheidsmeter tot 140 km/uur. Eind 2011 gewijzigd in Koso toerenteller, temperatuurmeter en snelheidsmeter. Contactslot met echte sleutel (Neiman)
 • Zadel: Originele Denfeld Nürnberg
 • Achterstepjes Creanotive

  Motor:
 • 6-bak
 • Gepaarde 5-bak carters, omgebouwd door Homoet voor 6-bak, carters opgelast door Nico en dmv cnc frezen voorzien van grotere spoelkanalen, blokopbouw/revisie door Arnold (De Specialist)
 • Originele KVV cross 6-bak tandwielen
 • Koppeling van De Jager, 6-plaats en speciaal bedoeld om meer vermogen te kunnen verwerken. Koppeling draait op naaldlager, drukplaat voorzien van druklager. Rechte vertanding.
 • Korte kickstarteras, zoals hoort op een KVV blok. Door Arnold voorzien van extra oliekeerringen tegen lekkage. Klapkickstarter.
 • Drijfstang Samarin (Emot Race)
 • Krukaslagers NSK
 • Viton keerringen
 • Carburateur Mikuni VM24-489 - 24 mm, Gasnaald 5I14, Hoofdsproeier 250, Twin Air filter.
 • Malossi MHR Big Bore cilinder boring 47,6 mm (70 cc) in een originele Kreidler Super Breitwand cilinder.
 • Membraan 8 kleps Stage 6 V-Force 3 Tassinari. Membraan op de cilinder.
 • Cilinderkop Kreidler voorzien van losse binnenkop, afgedicht met O-ring, uiteraard speciaal afgestemd op deze cilinder.
 • Ontsteking HPI met variabel ontstekingstijdstip, 20 graden curve. 40 Watt lichtspoel. ( Cnc-parts.nl )
 • Uitlaat Foekema FTT 70 cc

Gebruikersavatar
Theove
Moderator
Berichten: 2845
Lid geworden op: 05 sep 2007, 23:00
Locatie: Gelderland
Has thanked: 17 times
Been thanked: 14 times
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#2 Bericht door Theove » 01 okt 2010, 19:57

Ja, prachtig natuurlijk. Had al eea gezien maar is zo een mooie reportage geworden!

Gebruikersavatar
Hans van Kuijen
Berichten: 817
Lid geworden op: 13 aug 2006, 15:33
Locatie: Den Haag - Zuid west
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#3 Bericht door Hans van Kuijen » 01 okt 2010, 20:06

Super mooi allemaal ,Word er ook nog mee gereden als het volgende seizoen er aan komt?

Gebruikersavatar
BESTMAN
Winnaar Kreidlerverkiezing 2011
Berichten: 4104
Lid geworden op: 15 dec 2006, 20:17
Locatie: mooiste plekje op de veluwe
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#4 Bericht door BESTMAN » 01 okt 2010, 20:09

dat ziet er super mooi uit Maarten.
wat een kanon heb je nu. \:D/

en Nico wat een vakman ben je :clap

gr Dick

Gebruikersavatar
rick rol
Berichten: 3332
Lid geworden op: 30 sep 2004, 19:06
Locatie: noordwijkerhout
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#5 Bericht door rick rol » 01 okt 2010, 20:12

mooi stukje Maarten en wat levert die Nico van Creanotive toch een vakwerk echt ongelooflijk mijn big bore is pas klaar in 2011 ik moet nog even wachten .Maar smullen doe ik hier ook al van.

Maarten veel plezier ermee en ga er wat meer mee rijden dan zien we je nog eens op een ritje.

[PS] je sloffen zijn ook mooi

RR
Laatst gewijzigd door rick rol op 01 okt 2010, 20:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
arnoudboy1
Berichten: 165
Lid geworden op: 29 aug 2009, 18:33
Locatie: Capelle A/D IJssel
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#6 Bericht door arnoudboy1 » 01 okt 2010, 20:20

Een hele mooie reportage

arnoud

Gebruikersavatar
Jovink
Berichten: 1029
Lid geworden op: 11 jul 2006, 22:31
Locatie: schipluiden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#7 Bericht door Jovink » 01 okt 2010, 20:25

105 in zn 3 en t is een 6bak? :mrgreen:

mooi verslag zo trouwens!

Gebruikersavatar
Kreidler freak
Berichten: 1327
Lid geworden op: 16 apr 2008, 15:00
Locatie: Expert doos nr9
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#8 Bericht door Kreidler freak » 01 okt 2010, 20:26

Mooie duidelijek reportage met goede foto's :D

Hij loopt echt lekker!

de snelheden die al behaald zijn en in welke versnellingen beloven veel goeds =P~

Uitlaat is ook mooi geworden.

Mooi werk door Nico weer!

Komt u dit jaar ook met dit kanon naar de S&S testbankdag? zou echt mooi zijn!

En hoe bevalt de Hpi in alle opzichten warmte,lichtopbrengst en vermogen?

Veel plezier met uw nieuwe setup (maar dat gaat wel lukken)

Gr Joey

Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8911
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Has thanked: 314 times
Been thanked: 259 times
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#9 Bericht door Maarten » 01 okt 2010, 20:31

Jovink schreef:105 in zn 3 en t is een 6bak? :mrgreen:
Ja, maar verzet is te zwaar, zo kom je nooit in 6 denk ik. Je kunt in de stad werkelijk met het verkeer meerijden in de eerste versnelling. Behalve het lichter maken van de overbrenging zal er nog wat afgesteld en afgeregeld moeten worden. Maar goed, dat weten we, het gaat niet allemaal in 1 keer.

Als alles optimaal loopt hoop ik dat er 15 pk uit het blok komen, misschien nog wel wat meer... Nico reed al even 120 km/uur rechtopzittend in 5.

Joey: Licht is nog niet aangesloten. Toerenteller ook nog niet trouwens. Ik heb ook de spanningsregelaar nog niet omdat ik nog niet goed weet of ik de Kreidler op 12 volt wil ombouwen met die Koso tellers, of dat ik het hou bij 6 volt.

Gebruikersavatar
lazy rider
Berichten: 3330
Lid geworden op: 05 feb 2006, 23:28
Locatie: Scharendijke
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#10 Bericht door lazy rider » 01 okt 2010, 20:34

Maarten ,

Het ziet er allemaal prachtig uit .
Echt vakwerk weer geleverd door diversen mensen die jou kreidler onderhanden hebben genomen .

Namens Cnc-Parts.nl veel rij plezier toegewenst .

Groeten Johan ,

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 50369
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Has thanked: 368 times
Been thanked: 467 times

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#11 Bericht door Enzo-tvdzijden » 01 okt 2010, 20:51

Maarten,

Je kan weer plenken (zoals de wilde 13 dat zegt). Over de techniek, een oerdegelijke Kreidler basis aangevuld met moderne techniek.

Alle vaklieden die er aan gewerkt hebben verdienen veel van de credits.

Veel rijplezier want dat moet er nu maar weer eens van komen. :wink:

Enzo

Gebruikersavatar
dijk
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Berichten: 18835
Lid geworden op: 04 dec 2003, 19:43
Has thanked: 27 times
Been thanked: 48 times

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#12 Bericht door dijk » 01 okt 2010, 20:59

mooi project maarten,succes met je nieuwe 70cc :clap

Gebruikersavatar
albert72
Berichten: 316
Lid geworden op: 10 jul 2007, 22:10
Locatie: Tiel
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#13 Bericht door albert72 » 01 okt 2010, 21:54

Poeh poeh,dat ziet er gelikt uit !!!!!

Een mooi verslag met alle betrokkenen met naam en toenaam. :clap :clap :clap
Als goeroe (waar heb ik dat meer gehoord deze week) van "de enige echte kreidler-site"ben je zon mooi verslag ook wel een beetje verplicht,toch ?:lol:

zonder dollen,veel plezier ermee.

Gr,
Albert

Gebruikersavatar
MichielJ
Winnaar Kreidlerverkiezing 2009
Berichten: 2344
Lid geworden op: 13 okt 2006, 22:47
Locatie: Leidschenveen / 's-Gravenhage
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#14 Bericht door MichielJ » 01 okt 2010, 21:57

Schitterend geworden Maarten :clap :clap Hier mag jij, Nico, Arnold en anderen trots op zijn! Het verschil tussen het eerste en tweede filmpje is niet te geloven. Wat een geluid en power uit je RS.

Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8911
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Has thanked: 314 times
Been thanked: 259 times
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#15 Bericht door Maarten » 01 okt 2010, 22:12

Dank je wel Albert.

Je zult mij niet horen zeggen "de enige echte Kreidlersite" hoor, er zijn er zeker meer zowel in Duitsland als in Nederland.

Ja, het verslag met 52 foto´s (Waar je vaak op kunt klikken voor een grotere versie) en 2 filmpjes... denk dat het voldoende moet zijn om je een uurtje bezig te houden om het goed te lezen en te bekijken, en dan heb je wel weer even genoeg fluor en onderdelen gezien.

Dat plezier: ik kan wel zeggen dat de gasreactie en het vermogen er een hele belevenis van maken. Nu eerst de overbrenging minder zwaar, inrijden en testbank afstellen.

Tegen sommige kanonnen kan ik niet op, maar dat hoeft ook niet en was ook niet de bedoeling, dit gaat echt hard zat. Ben ook blij met de goede voorrem. :-)

Gebruikersavatar
Andy
Berichten: 8484
Lid geworden op: 02 mar 2003, 21:39
Locatie: heemskerk
Has thanked: 0
Been thanked: 42 times

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#16 Bericht door Andy » 01 okt 2010, 22:26

Toemaar :) Maarten ook al aan de race-big-bore :clap

Wordt straks nog een zeldzaamheid in Z-H een standaard chrome pijp onder je kreid.

Zit er gelikt uit allemaal, goed voor mekaar.

Mijn kickstarter heeft ook een mooi plekkie gekregen.

Andy,

Gebruikersavatar
cz junior
Berichten: 386
Lid geworden op: 13 apr 2009, 21:49
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#17 Bericht door cz junior » 01 okt 2010, 22:28

Mooi eindresultaat, helemaal niet opvallend alle snelle delen. Behalve de snelheid dan :clap

Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 8911
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Has thanked: 314 times
Been thanked: 259 times
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#18 Bericht door Maarten » 01 okt 2010, 22:46

cz junior schreef:Mooi eindresultaat, helemaal niet opvallend alle snelle delen. Behalve de snelheid dan :clap
Inderdaad: cilinder en carburateur zien er normaal uit. Daar zit erg veel werk in van Nico, die cilinder, membraan en spruitstuk wijken op het oog nauwelijks af van een originele cilinder met spruitstuk. Het hele apparaat maakt wel een hoop herrie. :mrgreen:
Toen ik vanmiddag even een rustig plekje in Ypenburg uitzocht om het filmpje te maken (bij het ANWB gebouw), toen kwam toevallig forumlid Henk Rijswijk langs fietsen. Even leuk staan praten. Kwam er een politieauto aan rijden. Sta je daar op de stoep met je fluor Kreidler, je fluor helm en je fel rode Kreidlerjack.... dus die agenten kijken natuurlijk... maar ze vonden het kennelijk in orde en ze staken een duimpje op. Nou ja, ik had wel al mijn papieren bij me.

Gebruikersavatar
Peter Polo
Berichten: 271
Lid geworden op: 13 aug 2007, 21:28
Locatie: Twentestad
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#19 Bericht door Peter Polo » 01 okt 2010, 22:46

Hoi Maarten,

Het ziet er allemaal weer gelikt uit,veel plezier met jouw nieuwe aanwinst ! :clap

Groet,

Peter Polo

Gebruikersavatar
Monsma
Berichten: 3689
Lid geworden op: 21 jan 2007, 20:14
Locatie: Harkema
Has thanked: 13 times
Been thanked: 7 times

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#20 Bericht door Monsma » 01 okt 2010, 22:51

Hallo Maarten

Heb jou kreidler bij Nico zien staan , werkelijk een supper strakke kreidler waar alle details van kloppen

Onder z'n kreidler hoort natuurlijk iets aparts .

Heel veel plezier ermee

Groetjes Anne Monsma

Gebruikersavatar
huib
Berichten: 2224
Lid geworden op: 19 dec 2002, 21:39
Locatie: Rotterdam
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#21 Bericht door huib » 01 okt 2010, 23:14

Das een echte Huib killer ;-) prachtig kan je weer mee op de ritjes. groet Huib

Gebruikersavatar
Niekjuh
Berichten: 3300
Lid geworden op: 20 jun 2007, 17:13
Locatie: Enschede
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#22 Bericht door Niekjuh » 02 okt 2010, 00:21

Hij is nog mooier geworden Maarten.

Wat een geweld en wat een vakwerk!

Ga je er volgend jaar ook weer ritjes mee rijden?

Gebruikersavatar
lampie
Berichten: 2019
Lid geworden op: 12 feb 2005, 17:57
Locatie: egg mountains city (achterhoek)
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#23 Bericht door lampie » 02 okt 2010, 01:00

wat een verslagje Maarten. denk dat je hier wel van gaat genieten. toch weer :clap voor de goden van het forum hoor.

Gebruikersavatar
Rommats
Berichten: 1975
Lid geworden op: 12 nov 2002, 00:16
Locatie: Obdam
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#24 Bericht door Rommats » 02 okt 2010, 08:34

Prachtig allemaal Maarten zoals dat allemaal gemaakt is :clap
De looks had jou kreidler al nu eindelijk ook de prestaties,
Dat hoort ook zo als je 1 van de grootste Kreidler mannen van
nederland ben.
Hou het heel en veel plezier ermee.

Gebruikersavatar
emilio
circuit rijder
Berichten: 2974
Lid geworden op: 25 jul 2003, 12:36
Locatie: Paramaribo
Has thanked: 6 times
Been thanked: 18 times

Re: Maarten's fluor RS: Van zuigergestuurd naar membraan!

#25 Bericht door emilio » 02 okt 2010, 08:54

Ik wist dat je met dit project bezig was... Wil je echt een dikke pluim geven voor de geslaagdheid van dit project! Duidelijk veel aandacht voor detail en afwerking. Bovendien een hele mooie gasreactie. Veel feller dan die van mij. Ik heb dan ook een Kokusan ipv de HPI. Ik ken de timingen van jouw cilinder niet maar op basis van de rustigste timingen die er mogelijk waren wist Nico bij mij er toch nog 17PK uit te persen bij 11.750 toeren(onlangs gemeten op een goede testbank). Die 15 PK ga je er dus zeker weten uit te persen.
Ik heb zelf vorige winter de hele winter nagedacht en gediscussieerd met welke concepten ik zou willen rijden. Voor wat betreft het Big Bore gebeuren is mijn keuze voor OCIN (Nico) een juiste gebleken. Juist vanwege het feit dat zijn concept nog zoveel mogelijkheden biedt voor de toekomst en zich inmiddels al behoorlijk heeft bewezen.

Weet je.. wat ik het meeste weet te waarderen aan een tuningsproject is de aandacht voor de rijveiligheid.... Je hebt duidelijk een keuze gemaakt voor vermogen en snelheid maar de verkeersveiligheid niet uit het oog verloren.

Ik wens je veel (rij)plezier met je Kreidler alhoewel geen haar op mijn hoofd hieraan twijfelt :D :D :D :D ...

Groetjes,

Johan.

Plaats reactie