André Gebben: Kampioen en constructeur (1974)

Allerlei artikelen over Kreidler, vaak overgenomen uit oude tijdschriften.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Maarten
Beheerder
Berichten: 9025
Lid geworden op: 01 sep 2002, 09:13
Locatie: Den Haag, Nederland
Gegeven waarderingen: 139 keren
Ontvangen waarderingen: 53 keren
Contacteer:

André Gebben: Kampioen en constructeur (1974)

#1 Bericht door Maarten » 09 jan 2010, 15:44

André Gebben: Kampioen en constructeur (1974)

Bron: Moto 73, 22-02-1974, No. 4
Auteur: Bert Hulleman

Afbeelding
André (89) en Hans Gebben (87) aan de leiding in het veld van 50 cc-machines, waaronder vele Gebben-Kreidlers.

Het succesverhaal van de slechts 1 meter zeventig grote en 54 kg zware André Gebben uit Rouveen kent twee kanten. De ene zijde van de medaille vermeldt maar liefst elf nationale titels terwijl de andere kant van de medaille de constructie van de machines omvat, waarmee een deel van die titels werden binnengehaald. Bron van dit alles is de motorzaak van vader Gebben die nu met zijn zoon niet alleen motorfietsen, bromfietsen en rijwielen verkoopt, maar ook huishoudelijke artikelen en radio's en tv's in Rouveen, gelegen op de grens van het veel beter bekende Staphorst. De motorbacil zwierf daar reeds lang rond, want Gebben Sr. was vroeger een gewaardeerd grasbaan- en speedwayrijder.
Als ik aan de Dekkersweg aan Gebben Sr. vraag hoe het met André begon, dan begint hij te lachen en zegt: „Ach je weet hoe het gaat. Ze zijn een jaar of veertien, vijftien en als er een motorfiets voor het grijpen staat dan gebeurt het vanzelf." Zo ging het ook met André. Net vijftien jaar, maar toch al de beschikking over een Itom met vierversnellings handschakeling.
Maar dat was allemaal niet echt genoeg en een jaar later werd de 50 cc Kreidler van Stef van der Sluis gekocht, die daarop Nederlands kampioen was geworden.

Afbeelding
Gebben Kreidler rechterzijde

Dat lukte André nog niet direct, maar het ging zo leuk bij de junioren dat er zelfs een machine bij werd gekocht. Dat zou belangrijke gevolgen hebben voor André's toekomst; nu had hij de mogelijkheid om één machine wedstrijdklaar te houden en met de andere te experimenteren. Het liep allemaal voortreffelijk, want André werd Nederlands kampioen 50 cc grasbaan, maar behaalde daarnaast ook de titel 50 cc junior-motocross. Dat was 1966.
Aan het eind van dat jaar accepteerde hij het aanbod van Jan de Groot uit Havelte om voor AGS Puch te gaan rijden; een monteur uit de motorzaak moest in militaire dienst en André moest zelf aanpakken in de zaak, zodat voor de eigen machine weinig tijd meer was.

Afbeelding
Gebben Kreidler onderzijde

Twee jaar reed hij voor De Groot, die mede door de successen van André Gebben zijn verkoop danig zag stijgen. Zakenman Gebben had dat ook in de gaten en in de winter van 1968/'69 werd er in Rouveen een eigen Kreidler crosser voor André ontwikkeld. Dit was het prototype van wat de zo succesvolle Gebben-Kreidler zou worden. André won met deze machine bijna alles, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook een goede stuurman op zat.


ANDRÉ GEBBEN VAN JAAR TOT JAAR

1965 Eerste crosses in 50 cc junioren.
1966 Kampioen 50 cc grasbaan en de Nederlandse titel motocross 50 cc junioren,
1967 Opnieuw grasbaankampioen 50 cc; eerste optreden bij de 50 cc senioren motocross.
1968 Prolongatie 50 cc grasbaantitel.
Een tweede plaats achter Jan van Beek bij de 50 cc motocross,
1969 Een zelfde prestatie als in 1968, nu bij de 50 cc cross, tweede achter Wim van de Brink.
1970 Een dubbel-kampioenschap: 50 cc grasbaan en 50 cc senioren!
1971 André Gebben is opnieuw ongenaakbaar in de kleinste cilinderinhoud-klasse: grasbaan- en cross-kampioen!
1972 Opnieuw de 50 cc grasbaantitel en een tweede plaats in het kampioenschap in de 125 cc klasse op Batavus. Na drie wedstrijden staat Gebben drie punten voor op Mattie Ghielen in het kampioenschap 50 cc senior-motocross. In een lichte training voor de vierde en laatste wedstrijd breekt Gebben een been en moet de eer aan Ghielen laten.
1973 Geen wedstrijden doordat na de beenbreuk teveel tijd verloren ging. De nieuwe Gebben-Kreidler is trouwens in ontwikkeling en neemt veel tijd in beslag. Bovendien is de 50 cc motocross taboe voor hem ingevolge een ingestelde leeftijdsgrens (21 jaar) door de KNMV.
1974 André Gebben besluit opnieuw aan wedstrijden te gaan deelnemen.
De 50 cc grasbaantitel moet terug veroverd worden en daarnaast komt hij uit in de 125 cc grasbaanwedstrijden, op Honda, De 125 cc motocrosstitel krijgt eveneens in het zadel van een Honda grote aandacht.„Als ik terug denk aan die machine, dat was wat. Iedereen wilde hem kopen en daarom maakten we er in 1969 een stuk of dertig. De machine omvatte een eigen frame plus achtervork, voetsteunen en uitlaat. De tankmallen ontwierpen we zelf, maar het maken van de tanks werd uitbesteed. Het tunen van de cilinders deden we uiteraard zelf." En na een korte pauze: ,,De framebouw kostte ons veel tijd, omdat we er niet in gespecialiseerd waren, in de winter van 1969/ '70 kwamen er weer zoveel aanvragen, dat er besloten werd om een serie van 50 stuks op te zetten. Die waren snel uitverkocht en er volgde een tweede serie van vijftig, ja zelfs een derde."
André reed de machine zelf naar een dubbelkampioenschap (50 cc gras en motocross) en elke verbetering werd teruggevonden in de nieuwe serie. Zonder essentiële verandering was de machine in 1971 weer goed voor een „dubbel".
Voor 1972 werd veel vermogen gewonnen door de constructie van een expansie-uitlaat (eerder een gedempte expansie-uitlaat). Het motorkarakter werd makkelijker te hanteren, ook voor een nieuwe, beginnende rijder, hetgeen niet alleen door de nieuwe uitlaat maar ook door een veranderd poortensysteem bereikt werd.
André werd opnieuw 50 cc grasbaankampioen, ook in de 125 cc (op Batavus). Bijna had hij ook de crosstitel te pakken, maar kort voor de laatste kampioenswedstrijd brak hij een been.
Dat zou andermaal een grote verandering brengen. Ondanks dat de oude Gebben-Kreidler een winnende machine was, besloot men een nieuw frame te construeren. De rijders hadden zoveel vertrouwen in het product van Gebben, dat de eerste serie al verkocht was voordat iemand de machine ook maar had gezien. De presentatie op de RAI lokte zelfs een Deense en Zweedse importeur naar het merk.
André kwam zelf niet meer in de 50 cc motocross op de deelnemerslijsten voor, omdat de KNMV een leeftijdsgrens van 21 jaar aan deze klasse had verbonden. Daarom kwam er het afgelopen jaar een Gebben-Kreidler team: broer Hans Gebben, hoofdzakelijk voor het werk op het gras, met Joop Staman, die ook motocross reed met de teamgenoten Henk Poorte en Tonnie van de Sligte. Beide laatsten werden tweede en derde in het Nederlands kampioenschap 50 cc motocross.


TECHNISCHE GEGEVENS

Motor: Kreidler 50 cc, 5 versn., rijwind gekoeld, max. vermogen bij ca. 10.500 tpm., motoplat transistor ontsteking, Dell'Orto 24 mm type UB.-
Frame: buizen wiegframe, wielbasis 1320 mm, grondspeling 200 mm, zithoogte 760 mm, aluminium velgen met Grimeca naven, voorwiel 21" x 2.75, achterwiel 18" x 3.00, dubbel hydraulische voorvork !poot30 mm), achtervering Girling progressief, plastic spatborden en luchtfilter kast, polyester benzinetank.
Kleur: zwart frame met gele tank. Gewicht: 70 kg. Prijs: wedstrijdklaar f 3250,-. Door de steeds verdergaande ontwikkelingen worden prijs en constructie aan wijziging voorbehouden.
Verkoop: Firma H. Gebben en Zn., Dekkers-weg 1, Rouveen. Tel.: 05225 - 265.
België: Motorhandel Haverbeke, Hamonterweg 137, Bocholt (Lozen). Tel.: 011/45858.
Denemarken: Fa. Hansen, Holbaek.
Zweden: Fa. Maszeros, Västeras. (JM Kreidler)Van de Sligte won tevens nog een wedstrijd in Denemarken op invitatie van de importeur.
André zelf won in zijn 50 cc-jaren vele wedstrijden in België en Luxemburg. Bovendien reed hij een betrouwbaarheidsrit in de DDR. In Zschopau veroverde hij meteen een gouden medaille.
Wie in Isny goed zou rijden, mocht mee naar de zesdaagse op Man; André was één van de twee uitrijders van zeventien starters in zijn klasse maar was zo moe, dat hij besloot af te zien van de zesdaagse.
Sprinten om het wereldrecord deed André in Elvington. Hij had op een 125 cc Batavus officieus het wereldrecord gebroken, maar in de officiële poging mislukte de zaak. Onder slechte weersomstandigheden reed hij vijftiende boven het wereldrecord, maar in de uitloop van de eerste poging sloeg de drijfstang door het carter. De tweede poging moest binnen 1 uur daarna plaatsvinden; met een reserveblok bleef hij nog viertiende boven het record.
Met een crossblok in een wegracemachine reed André mee in de wegraces te Oldebroek.
In Kollum won hij de eerste serie, om in de finale op kop liggend uit te vallen door een kapotte koppakking.
Allemaal eendagsvliegen in andere takken van motorsport; dat is het niet in grasbaan en motocross, want André heeft op 25-jarige leeftijd definitief de stap naar de 125 cc gemaakt.


Afbeelding
Gebben Kreidler linkerzijde

Op een Honda gaat hij de grasbaan- en motocrosswedstrijden doen. Op het gras ook nog, in de 50 cc uiteraard, op een Gebben-Kreidler.
Belangrijke mensen achter de productie van deze machine zijn uiteraard zijn vader, die voor de financiële armslag zorgde. Klaas Knoll en Rieks van der Wal. Knoll is de technicus die op aanwijzingen van André als testrijder de veranderingen aanbrengt aan
de machine. Van der Wal werkt voornamelijk aan de afbouw van de machines. Vader en zoon Gebben hebben zo ieder hun eigen bedrijvigheid in de motorzaak, die uitgroeide tot een fabriekje van 50 cc crossmotoren-

Afbeelding
Klaas Knoll en André Gebben (links) voor de motorzaak in Rouveen met de Gebben-Kreidler machines.
Meer informatie:
Overzicht personen: André Gebben


Overzicht motocross artikelenArtikel gescand door peter G
Artikel bewerkt en geplaatst door Maarten
© 2010 www.kreidler.nl

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52324
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 228 keren
Ontvangen waarderingen: 311 keren

#2 Bericht door Enzo-tvdzijden » 09 jan 2010, 18:10

De sporen verdiend met Kreidler. Zelf rijden en winnen is de beste reclame.

Enzo

Gebruikersavatar
Blok724
Berichten: 476
Lid geworden op: 09 aug 2008, 23:50
Locatie: NW Overijssel
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#3 Bericht door Blok724 » 09 jan 2010, 18:22

Mooi om te lezen.

Aan Andre heb ik destijds mijn Kreidler RM Grand Prix 4 speed verkocht. ](*,)
We kwamen daar vaak. Bekende stoere praatjes. Een zwager van me heeft daar destijds zijn rode kreidler nog laten opvoeren. Notabene een zoon van de politie. :lol:

Rene

Gebruikersavatar
kriegsman
Berichten: 1635
Lid geworden op: 24 sep 2005, 21:14
Locatie: onstwedde
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

#4 Bericht door kriegsman » 09 jan 2010, 19:29

voor mij alleen uit de motor blaadjes.
we stonden als kind te kwijlen aan de baan,als er iemand een gebben had
onstwedde had het MRTO,motor racing team onstwedde.
ik kwam vaak kijken,maar ik en mijn broer konden daar alleen van dromen
de PKaas van die machines was ondenkbaar groot voor ons.
voor mij echt een voorbeeld van jeugdsentiment :lol:

Gebruikersavatar
TonK
Berichten: 2961
Lid geworden op: 12 aug 2007, 15:56
Locatie: JO32FI
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

#5 Bericht door TonK » 09 jan 2010, 21:00

Andre Gebben met no. 16 op weg naar de 5e plaats in de 50cc nationale klasse tijdens de races in Oldebroek 1970.
Bijlagen
Oldebroek 1970 50cc nationaal - 20.Rinus Vrijdag-35. Dik Stuy-16.Andre Gebben-60.Charles de Heer.jpg
Oldebroek 1970 50cc nationaal - 20.Rinus Vrijdag-35. Dik Stuy-16.Andre Gebben-60.Charles de Heer.jpg (69.97 KiB) 28874 keer bekeken

Gebruikersavatar
Johnnycross
Berichten: 818
Lid geworden op: 30 jan 2008, 20:36
Locatie: ruunerwold
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 1 keer

#6 Bericht door Johnnycross » 09 jan 2010, 21:01

mooi verhaal ,was toevallig vrijdag nog bij Rieks v wal (riwa)
voor keihin,s carb.
en hadden natuurlijk weer praot over vrogger :wink:
foto met de start.......nr.89.... is Andre niet denk ik...
de achtste rijder van links ...
zal Hans van de week dit!!! eens laten zien. (kijkt mij bij naar deze site :!:
met een bakkie koffie :lol: :lol: )

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52324
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 228 keren
Ontvangen waarderingen: 311 keren

#7 Bericht door Enzo-tvdzijden » 09 jan 2010, 21:07

Johnnycross schreef:foto met de start.......nr.89.... is Andre niet denk ik...
de achtste rijder van links ...
Te zwaar postuur :wink:

Gebruikersavatar
Johnnycross
Berichten: 818
Lid geworden op: 30 jan 2008, 20:36
Locatie: ruunerwold
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 1 keer

#8 Bericht door Johnnycross » 09 jan 2010, 21:12

Enzo-tvdzijden schreef:
Johnnycross schreef:foto met de start.......nr.89.... is Andre niet denk ik...
de achtste rijder van links ...
Te zwaar postuur :wink:
ik weet er alles van :twisted: :oops: :lol:

Gebruikersavatar
rene albers 2takt
Berichten: 844
Lid geworden op: 13 sep 2008, 13:50
Locatie: groesbeek
Gegeven waarderingen: 16 keren
Ontvangen waarderingen: 6 keren

#9 Bericht door rene albers 2takt » 09 jan 2010, 21:13

leuk stukje weer, blijft mooi om te zien

tevens nog steeds een grote motor zaak gebben motoren :clap

Gebruikersavatar
Enzo-tvdzijden
Expert
Berichten: 52324
Lid geworden op: 27 nov 2002, 21:55
Locatie: Gem. Leidschendam/Voorburg
Gegeven waarderingen: 228 keren
Ontvangen waarderingen: 311 keren

#10 Bericht door Enzo-tvdzijden » 09 jan 2010, 21:16

rene albers 2takt schreef:leuk stukje weer, blijft mooi om te zien

tevens nog steeds een grote motor zaak gebben motoren :clap
Yamaha specialist. Tijdens de S&S dag nog lekker broodje worst en erwtensoep gegeten bij Gebben in Rougat.
Altijd even in Het Kreidlerhoekje (er staan er 3) kijken naar de foto en artikel collage.

Enzo

Gebruikersavatar
Blok724
Berichten: 476
Lid geworden op: 09 aug 2008, 23:50
Locatie: NW Overijssel
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

#11 Bericht door Blok724 » 09 jan 2010, 21:25

http://www.gebbenmotoren.nl/startpagina.html

Even op historie klikken.

Rene

Gebruikersavatar
gerrit
Berichten: 387
Lid geworden op: 21 apr 2007, 13:38
Locatie: Maartensdijk
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0
Contacteer:

#12 Bericht door gerrit » 09 jan 2010, 21:33

leuk stukje als je hun zaak nu ziet man echt niet normaal.

Gebruikersavatar
LVS
Berichten: 2742
Lid geworden op: 01 sep 2002, 19:21
Locatie: naaldwijk
Gegeven waarderingen: 2 keren
Ontvangen waarderingen: 24 keren
Contacteer:

#13 Bericht door LVS » 09 jan 2010, 22:45

dat frame type 2 is de bassis van mijn crosser .
al heb ik er wel veel aan veranderd , :wink:
Bijlagen
kreidler gebben2.jpg
kreidler gebben2.jpg (25.51 KiB) 28755 keer bekeken
kreidler gebben1.jpg
kreidler gebben1.jpg (25.47 KiB) 28755 keer bekeken

Gebruikersavatar
LVS
Berichten: 2742
Lid geworden op: 01 sep 2002, 19:21
Locatie: naaldwijk
Gegeven waarderingen: 2 keren
Ontvangen waarderingen: 24 keren
Contacteer:

#14 Bericht door LVS » 09 jan 2010, 22:56

xxx
Bijlagen
gebben 01.jpg
gebben 01.jpg (33.44 KiB) 28736 keer bekeken

Gebruikersavatar
dijk
Winnaar Kreidlerverkiezing crossklasse 2010
Berichten: 18966
Lid geworden op: 04 dec 2003, 19:43
Gegeven waarderingen: 22 keren
Ontvangen waarderingen: 22 keren

#15 Bericht door dijk » 10 jan 2010, 09:49

zeker weer een mooi artikel,er zijn toch 2500 gebben,s gemaakt :!:

Gebruikersavatar
Johnnycross
Berichten: 818
Lid geworden op: 30 jan 2008, 20:36
Locatie: ruunerwold
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 1 keer

#16 Bericht door Johnnycross » 20 jan 2010, 22:19

Johnnycross schreef:mooi verhaal ,was toevallig vrijdag nog bij Rieks v wal (riwa)
voor keihin,s carb.
en hadden natuurlijk weer praot over vrogger :wink:
foto met de start.......nr.89.... is Andre niet denk ik...
de achtste rijder van links ...
zal Hans van de week dit!!! eens laten zien. (kijkt mij bij naar deze site :!:
met een bakkie koffie :lol: :lol: )
KLOPT ,zegt Hans :whistle

Gebruikersavatar
Johnnycross
Berichten: 818
Lid geworden op: 30 jan 2008, 20:36
Locatie: ruunerwold
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 1 keer

#17 Bericht door Johnnycross » 03 jun 2010, 21:31

op een zundapp crosser :wink:

lijkt mij niet een AGS frame :?:
Bijlagen
andre gebben 001 (Large).jpg
andre gebben 001 (Large).jpg (42.19 KiB) 25888 keer bekeken

Plaats reactie