direct/in direct

Adressen Kreidlers & onderdelen, Verzekeringen, Motorkeuring, Framenummers,
Aankooptips, Links etc.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
niels
Berichten: 244
Lid geworden op: 06 jun 2003, 22:24
Locatie: kerkenveld
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

direct/in direct

#1 Bericht door niels » 12 okt 2003, 17:38

ik ben een kreidler noob:
wat is het verschil tussen direct en indirect?

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 3400
Lid geworden op: 08 sep 2002, 17:24
Locatie: Zwolle
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: direct/in direct

#2 Bericht door Steven » 12 okt 2003, 17:42

niels schreef:ik ben een kreidler noob:
wat is het verschil tussen direct en indirect?
:idea: directe schakeling zit het mechanisme in het blok, en je hoort em klikken als je schakelt (en je voelt het ook)

:idea: INdirecte schakeling zit buiten het blok, bij 3bak er onder en 4 en 5 bakken zit het net opzij van het blok.

Gebruikersavatar
niels
Berichten: 244
Lid geworden op: 06 jun 2003, 22:24
Locatie: kerkenveld
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

#3 Bericht door niels » 12 okt 2003, 17:44

word me al iets duidelijker maar je hebt tog ook 5 bakken direct en indirect geschakeld :roll: wat is dan het verschil?

Wouter
Berichten: 1166
Lid geworden op: 07 sep 2002, 12:28
Locatie: Maasland
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#4 Bericht door Wouter » 12 okt 2003, 17:49

ja, er zijn 5 bakken direct en indirect
direct is beter.. maar ook duurder.

Het mechanisme van een indirect zit buiten het blok en daarom komt er vaak vuil in waardoor het allemaal snel slijt en speling erop.
Ook om terug te schakelen moet je de pook laten schieten in plaats van rustig los te laten..

Gebruikersavatar
Melvin
Berichten: 7997
Lid geworden op: 30 mei 2003, 16:32
Locatie: Gelderland
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#5 Bericht door Melvin » 12 okt 2003, 18:55

niels schreef:word me al iets duidelijker maar je hebt tog ook 5 bakken direct en indirect geschakeld :roll: wat is dan het verschil?
#-o , dat zegt steven net. bij een indirecte 5-bak zit het schakelmechanisme dus buiten het blok, en bij een directe 5-bak zit het scakelmechanisme in het blok :idea: .

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 3400
Lid geworden op: 08 sep 2002, 17:24
Locatie: Zwolle
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#6 Bericht door Steven » 12 okt 2003, 18:58

mellie schreef:
niels schreef:word me al iets duidelijker maar je hebt tog ook 5 bakken direct en indirect geschakeld :roll: wat is dan het verschil?
#-o , dat zegt steven net. bij een indirecte 5-bak zit het schakelmechanisme dus buiten het blok, en bij een directe 5-bak zit het scakelmechanisme in het blok :idea: .
ja sommige mensen stellen vragen die gewoon met de zoekfunctie binnen no-time beantwoord zijn, en lezen je antwoord niet eens goed... *zucht* :roll:

Bolle Aad
Berichten: 3749
Lid geworden op: 13 sep 2002, 15:16
Locatie: meestal in het kreidler hok
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#7 Bericht door Bolle Aad » 12 okt 2003, 19:09

T, lijkt me ook niet zo makkelijk Mister Mellie
Als soort buiten staander dus
Ja ,jij ben ermee opgegroeid en ken alles" äfkijken "
Dat is een wereld van verschil .
Zonder foto,s is het niet zo duidelijk ook al wordt het goed uitgelegd!
Het is goed als "NoobS" dat willen weten ,ze hebben recht op een goed antwoord(dat vind ik :wink: )
~~~
Niels, kijk ook eens bij de montage handleidingen

Gebruikersavatar
Melvin
Berichten: 7997
Lid geworden op: 30 mei 2003, 16:32
Locatie: Gelderland
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#8 Bericht door Melvin » 12 okt 2003, 19:43

ja vind ik ook. maar hij vraag naar het verschil tussen indirect en direct, dan zegt steven het verschil, en dan vraagt ie het nog een keer.

maar goed.
het komt er dus gewoon op neer dat een directe veel minder onderhoud vergt, fijner schakelt, en minder snel slijt.

Gebruikersavatar
Dimage
Expert
Berichten: 6629
Lid geworden op: 15 mar 2003, 13:33
Locatie: Maassluis
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

#9 Bericht door Dimage » 12 okt 2003, 20:09

En toch is het dan nog moeilijk uit te leggen, want bij beide systemen zit het schakelsysteem gewoon in het blok en niet er buiten, zoals jullie stellen bij een indirecte schakeling.
Je kan het eigenlijk heel simpel stellen; bij een directe schakeling staat het schakelpedaal op dezelfde as als waar de schakelheugel op zit.
Bij een indirecte schakeling staat het schakelpedaal niet op dezelfde as als de schakelheugel, maar wordt deze bereikt d.m.v. een hefboom die de schakelas verbind met de as waar het schakelpedaal op zit.
Affijn, plaatjes zeggen meer dan woorden, bij het bijgevoegde plaatje (helemaal onderaan) zie je een pijltje staan welke de hefboom aanwijst.
Zoals je ongetwijfeld kan zien staat het schakelpedaal niet op dezelfde as en is dit dus een indirecte schakeling.
Hierbij hoort de navolgende exploded view;
https://www.kreidler.nl/artikelen/engines/rs68expg.jpg

Bij de foto gelijk hieronder zie je dat het schakelpedaal direct op de as zit en dit is dan ook een directe schakeling.

Afbeelding

Waarbij de navolgende exploded view hoort;
https://www.kreidler.nl/artikelen/engines/rs78g.jpg

En dit is nog een voorbeeld van een indirecte schakeling welke onder het blok eindigd;

Afbeelding

Ik hoop dat het nu wat duidelijker voor je is.
Bijlagen
rs68g.jpg
rs68g.jpg (55.32 KiB) 22412 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Dimage op 06 nov 2005, 15:16, 2 keer totaal gewijzigd.

Bolle Aad
Berichten: 3749
Lid geworden op: 13 sep 2002, 15:16
Locatie: meestal in het kreidler hok
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#10 Bericht door Bolle Aad » 12 okt 2003, 20:47

Kijk daar heeft tie wat aan . :clap

Gebruikersavatar
niels
Berichten: 244
Lid geworden op: 06 jun 2003, 22:24
Locatie: kerkenveld
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contacteer:

#11 Bericht door niels » 12 okt 2003, 22:00

hier wordt het duidelijk van :) iedereen bedankt

Gebruikersavatar
Evan
Berichten: 196
Lid geworden op: 12 sep 2002, 11:11
Locatie: Leidschendam/Leiden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#12 Bericht door Evan » 16 okt 2003, 16:08

bij direct zit de schakelveer in het blok en bij indirect buiten het blok :)
om de schakelveer bij indirect buiten het blok te plaatsen is er ook een hevelsysteem buiten het blok gekomen. Hierin ontstaat door vuil en daardoor sneller slijten vaak speling.

Het indirecte systeem is ouder dan het directe systeem.

Driebakken zijn er alleen indirect geschakeld. In het begin had je deze alleen als handgeschakeld maar al vrij snel werden ze ook geschikt gemaakt voor voetschakeling.


(ik weet, t is een beetje achteraf, maar ik kon het toch niet laten)

Gebruikersavatar
Dimage
Expert
Berichten: 6629
Lid geworden op: 15 mar 2003, 13:33
Locatie: Maassluis
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

#13 Bericht door Dimage » 16 okt 2003, 17:15

Wat wil je precies zeggen met een schakelveer?

Gebruikersavatar
Haakie
Berichten: 1867
Lid geworden op: 08 sep 2002, 19:34
Locatie: Borne (Ov)
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#14 Bericht door Haakie » 16 okt 2003, 17:49

Ik denk dat hij de veer de je schakelpook weer terug brengt in de normale positie bedoelt...

Gebruikersavatar
Dimage
Expert
Berichten: 6629
Lid geworden op: 15 mar 2003, 13:33
Locatie: Maassluis
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

#15 Bericht door Dimage » 16 okt 2003, 18:00

Bij een handschakeling (indirect) heb je toch helemaal niet zo'n veer?

Gebruikersavatar
-Johnny-
Berichten: 1557
Lid geworden op: 07 sep 2002, 13:30
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#16 Bericht door -Johnny- » 16 okt 2003, 18:21

Nee, bij handschakeling idd niet...omdat je geen schakelpook hebt die terug in de middenstand geduwd moet worden :P ...maar bij alle voetgeschakelde bakken zit er bij het direct geschakeld blok de schakelveer inwendig, bij een indirect blok uitwendig.

Gebruikersavatar
Dimage
Expert
Berichten: 6629
Lid geworden op: 15 mar 2003, 13:33
Locatie: Maassluis
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

#17 Bericht door Dimage » 16 okt 2003, 18:27

Ging mij namelijk vooral om dit gedeelte uit de reply van Evan;
om de schakelveer bij indirect buiten het blok te plaatsen is er ook een hevelsysteem buiten het blok gekomen
Lijkt mij niet echt de reden van het hevelsysteeem, want deze is er naar mijn mening alleen maar om de schakelas te bedienen.

Je zou tenslotte ook (technisch gezien) een veer buiten het blok bij een directe kunnen plaatsen.
Laatst gewijzigd door Dimage op 22 dec 2006, 12:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Evan
Berichten: 196
Lid geworden op: 12 sep 2002, 11:11
Locatie: Leidschendam/Leiden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

#18 Bericht door Evan » 20 okt 2003, 14:40

Dimage schreef:
om de schakelveer bij indirect buiten het blok te plaatsen is er ook een hevelsysteem buiten het blok gekomen
Lijkt mij niet echt de reden van het hevelsysteeem, want deze is er naar mijn mening alleen maar om de schakelas te bedienen.

Je zou tenslotte ook (technisch gezien) een veer buiten het blok bij een directe kunnen plaatsen.


Das waar, ik was niet volledig in mijn opmerking: de exentrisch stelbare nok die op de hevel zit voor het afstellen waar de schakelveer dus ook op "aangrijpt" zit dus ook buiten het blok en dat kan niet als je de schakelpook direct op de schakelas zou zetten.

Plaats reactie