Originele titel: Tortur de France
(Woordspeling, de Duitse uitspraak is "Tortoure de France")
Bron: Das Motorrad, Extrablatt, 8 augustus 1979
Vijftigers Rijden - Test, Nieuwigheidjes, Techniek voor sleutelaars, Toebehoren
Alpenrit met Hercules Ultra II LC, Kreidler RSGS, KTM 50 RLW, Puch Cobra 6 GTL en Zündapp KS 50 watercooled TT.
De vijf duurste en meest begeerde 50-cc motorfietsen uit Duitsland reden over de hoogste bergpassen van Frankrijk in navolging van de Tour de France wielerwedstrijd. De rit werd eind juni 1979 gereden.

Alpenrit met Hercules Ultra II LC, Kreidler RSGS, KTM 50 RLW, Puch Cobra 6 GTL en Zündapp KS 50 watercooled TT.
De vijf duurste en meest begeerde 50-cc motorfietsen uit Duitsland reden over de hoogste bergpassen van Frankrijk in navolging van de Tour de France wielerwedstrijd. De rit werd eind juni 1979 gereden.

Links: De route. In 4 dagen op 50 cc!
Bovenste foto: De groep die vertrok vanuit Stuttgart.
Foto midden: Om het verbruik te berekenen werd de tank elke keer geleegd.
Foto rechts: Hier is een assistent die de opmerkingen van de 5 deelnemers noteert.
Discussie op de bergpas: Welke machine trekt het best?

De eerste etappe is 580 km en begint in Stuttgart op 28 juni 1979

Kwellerij in de Zee-Alpen. Vijf lichte motorfietsen strijden om de top.

In West-Duitsland (BRD) van de jaren 70 was de markt voor "kleinkrafträder" zeer dynamisch. Deze ongebreidelde 50cc bestemd voor 16/18 jarigen hadden een belangrijke plaats in Duitse motorbladen.
De categorie van deze 50cc "kleinkrafträder" was destijds gelijk aan de 125c categorie in Frankrijk, deze twee categorieën motorfietsen waren elk bedoeld voor 16/18-jarigen in hun land.
In Duitsland was deze categorie in de jaren 70 grotendeels in handen van Germaanse firma's, zoals bij ons toen de 125cc-categorie in de jaren 50 in handen was van Franse firma's.
Deze Tour de France, die begon met een etappe Stuttgart/Annecy, d.w.z. 580 km via de snelweg, staat in het teken van de Puch en de KTM. Inderdaad, op de snelweg waren deze 2 machines, Puch en KTM, duidelijk sneller dan hun concurrenten en waren ze snel uit het zicht.
Aan het einde van deze eerste dag zijn de testers unaniem, de zadels van de Puch, KTM en Zundapp zijn het meest comfortabel met een speciale vermelding voor de rijpositie van de Zundapp, met een afstand tussen de voetsteunen en het zadel die zelfs gunstig is tot grote sjablonen.

Op de tweede dag wordt het serieus met de beklimming van de Col du Galibier (3230 m) en zijn 17 km met hellingen van 14%.
Met het monument ter ere van Henri Desgrange, de maker van de Tour de France

Tweede etappe: 280 km
Na de passage over de Galibier is er de Lautaret waar de vering zwaar op de proef wordt gesteld (op een zeer slecht uiteinde van de N.91). Over het algemeen doen de vorken hun werk, maar de achtervering van de KTM en Hercules is hard en belast de achterkant van de testers.
Dan is het de Izoard met zijn typische landschappen.
Hier bevindt zich de zuil bovenaan de Izoard-pas.
In deze extreme omstandigheden keert de gele trui terug naar de Puch, begunstigd door zijn goed getrapte 6-versnellingsbak en zijn ideale koppelcurve voor de bergen.
De Zündapp staat net achter de Puch op de 2e plaats. Maar waar de Puch, zelfs in de krapste bochten, zijn piloot van 80 kg als tweede haalt, is de Zündapp verplicht om als 1e te passeren.
De derde dag is het de afdaling naar Nice en dan de klim naar Sisteron via de weg naar Castellane.

Hier, tijdens de afdaling naar Nice, de doorgang naar de Cime de la Bonette
Eindelijk, op de middag van deze derde dag, nam het team een korte pauze in Nice voor een foto met uitzicht op de Middellandse Zee en het hele team nam onmiddellijk de richting van Sisteron over via de weg naar Castellane.

De Côte d'Azur: Dure "Brommers" op dure bestrating.

Tabel met de belangrijkste prestaties die tijdens deze test zijn genoteerd.
Om de snelheid "solo liegen" te beginnen met in het achterhoofd de twee 50cc die opvielen op de snelweg: de Puch (97,8km/h) en de KTM (95,8km/h).
Daarentegen verliest de Puch in "solo zittend" direct 10 km/u wat niet het geval is bij de veel duurzamere KTM (idem voor de snelheid in "duo").
Voor het verbruik goede prestaties van de KS50 met zijn 3,2 en 3,3 l/100km. De uitzonderlijke prestaties van de KTM worden betaald door een verbruik dat gelijk is aan dat van de Kreidler, de enige "lucht" -machine in de groep.
Voor de vermogens hebben we in de volgorde KTM / Puch / Zündapp, met een "6.2hp" voor de KTM die zijn prestaties goed verklaarde .... jammer dat zijn mechanische breukprobleem de balans had verduisterd. Dan komt de 5.7pk uit de Puch, wat de goede prestaties op de snelweg van de KTM en de Puch verklaart.
De Zündapp staat met zijn 5,5pk op de derde plaats, dan komen de "lucht" Kreidler en de "watergekoelde" Sachs Hercules met hun 5,2pk naar voren.
Maar met deze 5,5 pk van de Zündapp KS50 kan hij deel uitmaken van het leidende klimmersduo met de Puch, de flexibiliteit van de KS50 5V Zündapp is misschien te danken aan zijn Mikuni-carburateur.

Op het eindpunt kwamen slechts 4 motorfietsjes aan. De KTM was uitgevallen met een vastloper.
Oorzaak: Kapotte big-end kooi.

De schade aan de motor van de KTM.
Oorzaak: Kapotte big-end kooi.

Op de vierde dag kunnen we alleen het opgeven door Knock-Out van de KTM constateren, deze zal deze Tour de France eindigen in de bezemwagen.
Hier is de staat van de zuiger en de cilinderkop van deze KTM die aan het begin van de reis, met de Puch, achterop liep bij zijn concurrenten op de Duitse autobanen.
Voor remmen in het algemeen: die van de Kreidler en de Hercules zijn makkelijk te doseren terwijl de schijven van de Zündapp en Puch middelmatig zijn. Deze laatste piepen als het koud is, terwijl de trommel van de Kreidler een krachtige beet heeft totdat hij het achterwiel blokkeert.
Bij aankomst in Duitsland met de 4 overgebleven machines van deze "Tortur de France".
Let op: de koppeling van de Kreidler die buiten adem is, de kettingen van de Zündapp, Puch en Hercules die erg versleten zijn, HS kilometertellerkabel op Kreidler, achterverlichting en kilometertellerprobleem op Hercules, hs toerentellerverlichting op Puch.
Uiteindelijk toonden deze "Kleinkrafräder" tijdens deze meedogenloze test een hoge mate van betrouwbaarheid. En het falen van de Sachs-motor van de KTM is een op zichzelf staand geval dat de degelijkheid van het model niet in twijfel trekt.

Advertentie voor de Hercules "Ultra LC" in hetzelfde Motorrad-nummer.
Het is een machine die volledig onbekend is in Frankrijk.
Zijn Sachs-motor liet hem niet schitteren tijdens deze alpine reis. De dubbele schijfrem gaf hem de beste remkracht van de aanwezige machines.
Iets achterstand op de beklimmingen, de Hercules maakt het goed in de afdalingen dankzij uitstekend remmen.